Пређи на садржај

Портал:Бициклизам/Изабрани чланак 47

С Википедије, слободне енциклопедије

Рекорд на сат времена у бициклизму је рекорд за највише пређених километара за један сат. Бициклисти овај рекорд покушавају да поставе сами, без других такмичара, на Велодрому. Сматра се најпрестижнијим рекордом од свих у бициклизму. Током историје, многи бициклисти, од непознатих аматера до добро познатих професионалаца, држали су овај рекорд.

Први опште прихваћени рекорд је поставио Американац Франк Додс 1876. године, када је одвезао 26.508 километара. Први званично признати рекорд поставио је Анри Дегранж (касније оснивач Тур де Франса) 1893, на Велодрому Буфало у Паризу. Прије почетка Првог свјетског рата, рекорд су неколико пута рушили Французи, Оскар Еџ и Марсел Берет. Наредних година, рекорд су покушавали да поставе на Велодрому Буфало у Паризу, а од 1930. прешли су на Велодром у Милану, гдје је први озбиљнији рекорд поставио Фаусто Копи 1942. године. У свом трећем покушају, Жак Анкетил је срушио рекорд 1956. године. Анкетил је свој рекорд поправио 1967. али му није признат јер је одбио да уради допинг тест. Анкетилов рекорд је срушио 1968. Оле Ритер.

Године 1972, Еди Меркс је поставио нови рекорд, 49.431 километара, у Мексико Ситију, након чега је изјавио да је то била његова најтежа вожња икада. Његов рекорд је трајао 12 година, када га је срушио Франческо Мозер 1984. одвезавши 51.151 километар. Тада су први пут употребљени точкови за дисковима, који возачу омогућавају аеродинамичну позицију. Његов рекорд је 1997. поништен и пребачен у секцију "Најбољи људски напор". Због велике разлике између модерних бицикала и онога што је возио Еди Меркс, светска бициклистичка унија UCI, успоставила је два рекорда 1997. године.

  • " Рекорд на сат времена" на којем су такмичари морали да користе исту опрему коју је користио Еди Меркс.
  • "Најбољи људски напор" на којем је било дозвољено користити модерну опрему.

Године 2014. UCI је ујединио рекорде, а 15. јуна 2015. Бредли Вигинс је поставио рекорд од 54.526 km.