Портал:Канада/Изабрана биографија децембар

С Википедије, слободне енциклопедије
Нели Фуртадо 2010. године
Нели Фуртадо 2010. године

Нели Ким Фуртадо (енгл. Nelly Kim Furtado; рођена 2. децембра 1978.) је канадска певачица, текстописац и музички продуцент која такође има и португалско држављанство.

Фуртадо је постала позната 2000. године када је издала свој деби албум „Whoa, Nelly!“ на ком је била и њена песма „I'm like a bird“ за коју је добила Греми награду. 2003. године је издала албум „Folklore“, a 2006. године је издала албум „Loose“ и синглове: „Promiscuos“, „Maneater“, „Say it right“ и „All good things (Come to an end)“.

Нели Фуртадо је рођена у граду Викторија у Британској Колумбији. Њени родитељи су португалске избеглице Марија Мануела и Антонио Хозе Фуртадо. Након завршетка школовања у Маунт Даглас средњој школи, 1996. године се преселила у Торонто. Следеће године је основала групу Нелстар.

Октобра 2000. године је објавила деби албум „Whoa, Nelly!“ и синглове: „I'm like a bird“, „Turn off the light“, „...On the Radio (Remember the Days)“. Године 2002. је освојила Греми награду за најбоље женско поп извођење песме.

Даље...