Портал:Кошарка/Биографија октобар 2013

С Википедије, слободне енциклопедије
Серж Ибака
Серж Ибака

Серж Ибака (енгл. Serge Ibaka; Бразавил, Република Конго, 18. септембар 1989) конгоански је кошаркаш који поседује и шпанско држављанство. Игра на позицији крилног центра и тренутно наступа за Оклахома Сити Тандере. На НБА драфту 2008. одабрали су га Сијетл Суперсоникси као 24. пика. Члан је шпанске кошаркашке репрезентације.

Ибака је рођен у Бразавилу, Републици Конго. И отац и мајка су му били кошаркаши. Отац му је играо у Републици Конго и за конгоански национални тим а мајка му је играла у Демократској Републици Конго. Почео је играти кошарку као веома мали у његовом првом клубу „Avenir du Rail“, користећи спорт као излаз после ране смрти мајке и очевог одласка у Други конгоански рат. Ибака је као тинејџер отишао у Шпанију и почео играти за јуниорске тимове а највише за CB L'Hospitalet са којим је освојио неколико турнира.

Одабран је као 24 избор НБА драфта 2008. године од стране Сијетл Суперсоникса. Постао је први играч из Републике Конго који је изабран на НБА драфту, иако су Оклахома Сити Тандери (тим који је наследио Суперсонксе) одлучили да остане у Европи. Тада је потписао трогодишњи уговор са АЦБ лигашем Манресом остављајући опцију да после сваке сезоне може отићи у НБА. У АЦБ лиги је постизао 7,1 поен, 4,5 скокова и 1 блокаду за 16 минута просечно по мечу.