Портал:Кошарка/Изабрани чланак јун 2013

С Википедије, слободне енциклопедије
Грб клуба
Грб клуба

Кошаркашки клуб Олимпијакос (грч. ΚΑΕ Ολυμπιακός), познат и као Олимпијакос Пиреј, је грчки професионални кошаркашки клуб, део спортског друштва Олимпијакос из Пиреја, предграђа Атине. Клуб је основан 1931. и један је од најуспешнијих клубова у Грчкој, а важи за кошаркашки клуб са највише навијача у Грчкој.

Прве велике успехе овај клуб је доживео деведесетих година (од 1993. до 1997). Тренер је био Јанис Јоанидис, а главни играч Жарко Паспаљ(просек поена у првој сезони 32, а другој 25). После једног финала освојене су још две титуле, а потом је Паспаљ прешао у Панатинаикос. Под вођством Душана Ивковића и предвођен Дејвидом Риверсом и Драганом Тарлаћем Олимпијакос 1997. осваја и европску титулу.

Следи дуг низ сушних година без значајнијих успеха. Док је првих година успех изостао због лошијих финансијских улагања, након тога и због лоших избора играча. Довођени су играчи са огромним платама чак и из НБА лиге, попут Џоша Чилдреса, Линаса Клеизе и других. Једна од ретких успешних трансфера је довођење Милоша Теодосића, тада ширим круговима непознатог плејмејкера који је убрзо постао и МВП Евролиге. Ипак ни то није уродило успехом осим освајања домаћег Купа 2010. године и пласманом на Ф4 Евролиге.Ипак сретнија времена су се наслућивала повратком Дуде Ивковића на клупу. Тим се постепено чисти од непотребно скупих играча, а из Панатинаикоса се доводи Спанулиса.