Портал:Музика/Биографија новембар

С Википедије, слободне енциклопедије
Курт Кобејн и Нирвана
Курт Кобејн и Нирвана

Курт Доналд Кобејн (енгл. Kurt Donald Cobain, 20. фебруар 1967. - 5. април 1994) је био фронтмен, текстописац и гитариста гранџ групе из Сијетла, под именом Нирвана. Био је не само фронтмен групе, већ и њен вођа и духовно средиште. Са успехом бенда, Кобејн је и сам стекао огромну славу којy је тешко прихватао, јер је имао тешкоћа да се навикне на све што она носи.

Кобејн и Нирвана су јако утицали на развој музике, популаришући посебан правац музике - гранџ. 1991. године, Кобејнова најпознатија песма (коју је написао у сарадњи са Дејвом Гролом и Кристом Новоселићем), „Smells like teen spirit”, обележила је почетак драматичног повлачења неких до тада доминантних жанрова музике осамдесетих: глем метала, арена рока, и денс-попа. Касније је и проглашена за „химну генерације”, а Кобејн је захваљујући томе невољно добио титулу представника „Генерације Икс”.

Курт Кобејн је прва велика рок звезда која је извршила самоубиство, први момак из тог света који иза себе има потписану плочу чији је тираж десет милиона примерака. Осим тога, његов избор је био личан избор; очито су сви његови проблеми потицали из чињенице да је у неком тренутку изгубио контролу над оним што се с њим дешава.

...даље...