Портал:Црна Гора/Изабрани чланак 8

С Википедије, слободне енциклопедије

Катедрала светог Трипуна је један од симбола града Котора. Налази се на истоименом тргу, одмах поред Бискупије которске, Палате Драго, а на истом тргу се налазе зграде општине и историјског архива.

Црква је изграђена 809. године и у то вријеме познати которски грађанин Андреа Сараценис, откупио је од млетачких трговаца мошти светог Трипуна. Изграђена је као црква централне основе - martirium, а помиње је византијски цар Константин VII Порфирогенит у свом дјелу Dé Administrando Imperio („О управљању царством“). Послије неколико вијекова, изграђена је и катедрала, чији су радови почели 1124. године, а завршени 1166. када је катедрала освјештана.

Катедрала је изграђена као тробродна базилика, са три и по травеја и куполом изнад средњег травеја главног брода цркве. Сваки од бродова има апсиду. Апсида главног брода украшена је раскошном готичком трифором. Укупна дужина катедрале је 35,21 m, а ширина 17,47 m. Главни брод катедрале раздвојен је од бочних смењивањем петолисних и монолитних ступаца. Бочни бродови имају по седам травеја.

Реконструкције су стално мијењале изглед цркве, па је од оригиналне катедрале остало мало. Године 2002. катедрала је добила диплому Европске уније заједно са организацијом Еуропа Ностра за савршено реконструисање и сеизмичко осигурање најстарије романичке катдрале на источнојадранској обали.