ОШ „21. новембар” Вучитрн — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
{{кршење лиценце|[https://www.os21novembar.edu.rs/istorijat/ Званични сајт школе]}}
'''Основна школа „21. новембар”''', налази се у месту [[Гојбуља]] у општини [[Вучитрн]], на Космету. Школа је основана 1828. године и једна је од најстаријих школа на Косову и Метохији.<ref>Школа данас: [http://www.os21novembar.edu.rs/skola-danas/ Основна школа ,,21. новембар“ – Вучитрн]</ref>
'''Основна школа „21. новембар”''', налази се у месту [[Гојбуља]] у општини [[Вучитрн]], на Космету. Школа је основана 1828. године и једна је од најстаријих школа на Косову и Метохији.<ref>Школа данас: [http://www.os21novembar.edu.rs/skola-danas/ Основна школа ,,21. новембар“ – Вучитрн]</ref>



Верзија на датум 16. јун 2023. у 10:40


Основна школа „21. новембар”, налази се у месту Гојбуља у општини Вучитрн, на Космету. Школа је основана 1828. године и једна је од најстаријих школа на Косову и Метохији.[1]

Основна школа „21. новембар”
Типосновна школа
Основана1828. године
ЛокацијаЏона Кенедија 17.
Косовска Митровица, Косово и Метохија
Држава Србија
ДиректорВладимир Мркић

Основни подаци

Основна школа „21. новембар” Вучитрн спада у ред првих школa на Косову и Метохији, која је основана 1828. године. Нешто касније, школске 1927/1928. године, отворена је и основна школа у Гојбуљи.

Нова школска зграда у Гојбуљи одигнута је пдонацијом владе Јапана 2001. године укупне површине 757 m². Школа има 8 учионица од којих је једна преуређена у кабинет за информатику. Школа поседује и следеће просторије: библиотеку, просторију за помоћно особље, зборницу, директорску канцеларију, 2 тоалета, котларницу и тавански простор који служи за одлагање расходованог намештаја и на коме је смештен резервоар за воду.

Библиотека је смештена у просторију површине 25 m² која има плакаре, а садржи неколико комплета школских лектире и стотињак књига различитог жанра (све из донација). Зборница 35 m² је опремљена свим потребним намештајем као и основним аудио-визуелним средствима, а намештај је у одличном стању. Директорска канцеларија 24 m² адекватно опремљена основним намештајен.

Осам учионица укупне површине 386 m² опремљене основним намештајем у добром стању. Котларница за парно грејање 42 m² са парним котлом на чврсто гориво. Школским огласним таблама и предворјем. Просторије за помоћно особље 4 m².

Историјат

Прва школа у Вучитрну почела је са радом у трећој декади 19 века, тачније 1828.године. Док је основна школа у Гојбуљи отворена школске 1927/1928.год. Гојбуљска општина са седиштем у Гојбуљи била је последња у Вучитрнском срезу која је добила основну школу, иако је у свом саставу имала највећи број села и засеока. Гојбуља је прво село у Вучитрнском срезу у коме је прво изграђена школска зграда, па тек онда упућен захтев за отварање основне школе. По добијеном плану зграда је зидана под надзором Грађевинске секције из Косовске Митровице, а изградња је почела 1925.године, у режији месног школског одбора.

Због непризнавања плана и програма Републике Србије, одлуком Министарства просвете Републике Србије бе. 400-59-91.год. укида се финансирање наставника албанске националности. И настава за школску 1991/1992.годину, одвија се на српском језику. У школској 1992/93.год. радило је 23 просветна радника од тога: 3 професора, 6 наставника и 3 студента. У нижим разредима радило је 2 наставника разредне наставе, 7 учитеља и 2 студента. Почетком школске 1993/1994.године, након физичког одвајања наставе на српском језику од наставе нa албанском језику, настава је почела да се одвија без већих проблема.

Школске 1995/96.год. слика наставног кадра изгледало је овако: 5 професора, 12 наставника и 5 учитеља. Ова школска година је посебно карактеристична по томе што је прогнаних ученика из крајева обухваћених ратом нагло порастао. У нижим разредима у матичној школи радило је 8 одељења са 216 ученика. У издвојеним одељењу у Гојбуљи радила су 2 комбинована одељења тј. 4 разреда са 33 ученика. У Бањској је радило комбиновано одељење са 4 разреда са укупно 9 ученика.

У школи „21.новембар“ школске 1996/97.године укупно је радило 27 радника и то: 5 професора, 16 наставника и 6 учитеља. Исте године први пут су формирана 2 одељења од првог до четвртог разреда у избегличком насељу Велика Река. У школској 1997/98.год. радило је 29 просветних радника и 13 чланова управе и помоћног особља. Исте године по први пут је формирано у Пантини комбиновано одељење од првог до четвртог разреда са 6 ученика. У издвојеним одељењима у Бањској било је 12 ученика. У Гојбуљи 41, Пантини 3 и Вeликој Реци 21 ученик.

Прогон Срба

Основна школа „21. новембар” у Вучитрну, више пута је претпила мања или већа оштећења од албанскох екстремиста. Један од последњих инцидената десио се 15. јуна 2022. године, када је школа каменована. Том приликом поломљен је прозор на учионици, оштећена врата нове, као и врата старог објекта школе, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Поред материјалне штете која је причињена, случај је узнемирио родитеље и децу која похађају ову образовну установу.[2]

Види још

Референце