Разговор:Македонска православна црква — Охридска архиепископија

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије


Пристрасна реченица[уреди извор]

У одјељку „Историја” стоји:

„Међутим, митрополит Јосиф Цвијовић није на време препознао значај ове промене, оставши привржен ставу о задржавању канонског поретка.”

Шта значи: „није на време препознао значај промене”? Може да значи само то да је овдје подметнут лични став (или став друге стране, коју заступа писац овог чланка) као општа истина. А ствар је управо супротна. Образложићу то.

Патријарх је управо препознао не значај промјена, како је наведено, но опасност од растакања СПЦ, па је сходно томе и поступио. (И не само то - он је препознао и прави разлог овоме замешатељству.) Његова дужност као православног архијереја била је да брани каноне „Једне свете, саборне и апостолске цркве”, јер су они један од стубова Цркве. (За неупућене, ти стубовив су: Свето писмо, Апостолска правила, одлуке седам Васељенских сабора, као и признатих помјесних сабора, и усмјено предање светих отаца.)

Да закључим, патријарх Јосиф није случајно, због непрепознавања значаја промјене остао привржен канонима. Не, он је свјесно и с јасним циљем бранио канонски поредак, на шта се и заклетвом обавезао. Молим да се ово има у виду. (Христољуб 3 (разговор) 00:15, 29. јун 2022. (CEST))[одговори]