Разговор:Списак људи

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Први поднаслов[уреди извор]

Било би добро да постоји једна страница на којој је списак свих људи о којима постоје чланци на овој Википедији. Касније, када се буде Википедија више развила биће тешко јурити и тражити све ове биографије. Зато је добро да постоји њихов списак некако уређен, сада. Замолио бих свакога од вас, да када год приложите неки нови текст о некоме или биографију, да то додате у списак људи. До овог списка се може најлакше доћи са насловне стране, у одељку 'спискови' пише људи, и тај линк води до овог списка. --Djordjes 22:28, 27 Авг 2004 (CEST)

Ја сам списак поделио на оне људе који са просторе бивше Југославије (ма шта то значило, уопштено) и на остале. Сортирао сам онај први списак по азбучном реду презимена (иако немају сви презиме). Кажите шта мислите да је паметно даље да радимо са овим списковима. Можда је потребно извршити неку категоризацију, нпр. по нацијама или по областима којима су се бавили итд. Списак расте и са њим ће бити могуће много тога извести, само је битно да се неки људи не испусте, тј. да све биографије буду овде повезане. --Djordjes 22:28, 27 Авг 2004 (CEST)

Такође осим странице списак људи постоји и страница биографије која је још увек празна. Могли бисмо и ово да продискутујемо, шта предлажете да се налази на једној, а шта на другој од њих. Кажите своје мишљење, јер ова Википедија је пре свега заједнички пројекат. --Djordjes 22:28, 27 Авг 2004 (CEST)

  • Како се у овом тренутку нико други осим тебе не бави списком људи у општем смислу, већ се само додају нове личности, имаш потпуну слободу да организујеш чланак како ти мислиш да је најбоље. --Милош 05:56, 28 Авг 2004 (CEST)
    • Размишљао сам о овој теми. Свакако да би на једној гомили било добро имати све људе, из једноставног разлога да се види ко све постоји. У том смислу може и на истој страни списак људи који имају празну страну. Све је ово због евиденције. Празни списак би требао да има неког смисла, а не само гомилање имена. Рецимо, можда би њега требали правити они корисници који о тим људима имају намеру да пишу. У том смислу имам примедбу на празне категорије на насловној страни. Оне само оптерећују прегледност стране. Довољно би било ставити линк - Остале категорије.

Даље, из тог комплетног списка људи могу се направити посебне категорије: писци, уметници и злочинци. Ако се вратимо унатраг, онда би и списак људи био подкатегорија неког свеукупног списка. Док је ср. енциклопедија мала, све може стати на пар страна, а касније можемо прећи на индексирање као код Британике. :domatrios

  • Лепо размишљање. Само замолио бих те да додаш у списак људи све оне људе о којима си ти писао чланке. Велики део је већ ту, али чини ми се да нису сви. --Djordjes 11:12, 29 Авг 2004 (CEST)
  • Желим да дам један предлог у вези ове странице, по мени страница сада изгледа УЖАС, имамо темплате садржај а овде свако слово има своју повезницу, дакле треба додати тај темплате и уредити садржај. На пример треба да се поделе на разне области, овако област списак људи са простора бивше југославије изгледа јако глупо, бар по мени, дакле треба да се уради подела по ономе због чега су ти људи значајни. Мислим да је ово неопходно јер ће ово бити једна од посеченијих страница кад доогурамо до 10000 атрикала. Саша Стефановић 16:50, 6 Мар 2005 (CET)
    • Потпуно се слажем са изнесеним. Страница временом постаје непрегледна збрка и крајње је време да се нешто предузме по питању њ. систематизовања. Изгубио сам упиивањем пар особа малтене више времена него за писање пет чланака...(Голија)



=== Разлози за стварање категорија === Из хелп фајла Википедија:Категоризација Уколико некоме падне на памет "покрити" својим чланцима цело једно подручје (нпр. Математику, планете Сунчевог система, итд.) врло је згодно објединити тај рад некако, тако да сви лако можемо да видимо који су чланци из тог подручја написани. То можемо учинити ручно, стварајући пописе које ћемо ручно одржавати (што је лако на почетку, али је дугорочно погрешан приступ, јер не пишемо чланке само ми, тако да попис ваља ажурирати не само ако смо сами додали неки чланак заданој теми, него треба повремено проверавати да ли је и неко други додао неки чланак теми, а није знао да постоји попис чланака задате теме), а друга могућност је ослонити се на аутоматско креирање пописа чланака који припадају одређеној теми. Довољно је на дну странице да се напише [[Категорија:Људи]]

    • Могу направит пример категорију па ако се сви сложе --[[Корисник:Bonzo|Небојша Бозало ;-)]] 14:37, 7 Мар 2005 (CET)

Чему побогу још једна категорија!? Ја немам конкретан предлог, али сам против овог. Убацивање још једне категорије на све људе било би претерано сувишно и глупо. Треба једноставно преуредити овај списак, када је већ покренута некаква иницијатива за то. Што се мене тиче, не смета ми ништа. Врло једноставно могу наћи име личности укуцавањем њеног имена у прозор Find из падајућег менија Edit. Али, против преуређења, понављам, немам ништа изузев нове категорије Људи. --Марко Покрајац (разговор) 17:16, 7 Мар 2005 (CET)


Слажем се са тим да не треба да буде нова категорија Људи јер би стварно било превише посла поново на сваки атрикал о некоме убацивати категорију, него само треба мало преуредити категорије и не свидја ми се оно што има тренутно Списак људи са простора бивше Југославије, мислим може то да остане али би требало направити неке мини категорије као филозофи, писци, певаци, глумци, политичари, спортисти, и тако даље. Ово кажем јер би у многоме лакше било ако би овако стајало под мини категоријама. Ја цу се залагати и покушати да, ако ово успе, додајем сваки артикал о некој личности у ту мини категорију. Погледајте само Списак чланака које српска Википедија треба да има, то што видите тамо су те моје МИНИ категорије и мислим да би тако требао финално да иѕгледа и Списак људи --Саша Стефановић 18:16, 7 Мар 2005 (CET)

Допуњавање - јун 2005[уреди извор]

Момчило Ђујић Филип Вујановић Мило Ђукановић Стефан Штиљановић Павле Бакић Радич Божић Стеван Берислав Иваниш Берислав Јован Бранковић Стефан Црнојевић Ђурађ Црнојевић Иван Црнојевић Ђурађ II Балшић Балша II Тихомир Деса Урош II Првослав Вукан Стефан Војислав Јован Владимир Захарија Прибисављевић Павле Брановић Петар Гојниковић Прибислав Мутимир Властимир Секула Дрљевић

Спискови[уреди извор]

Вечерас сам иницијално направио тј. започео спискове људи на она слова која нисмо имали. Ових дана ћу додавати још. Ако неко хоће слободно нека се придружи. --Ђорђе Стакић (р) 22:51, 3. децембар 2006. (CET)[одговори]

Е свака част! --СашаСтефановић 22:58, 3. децембар 2006. (CET)[одговори]

Шта радити?[уреди извор]

Да премјештам и овај списак или да га оставим у ГИП-у?--В и к и Р 19:18, 23. април 2013. (CEST)[одговори]

Овај је добар, али га треба допунити (одавде, на пример). --Lakisan97 (разговор) 19:21, 23. април 2013. (CEST)[одговори]