Разговор:Српска застава/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Српска застава је један од државних симбола Србије - мало сутра! Државни симбол Србије је србијанска застава, а српска застава је обична црвено-плаво-бијела тробојка, која није симбол ниједне државе. Очигледно се ради о србијанској застави у овом чланку, тј. о застави Србије? Нека се чланак преименује и нека се све овакве грешке у овом чланку и у другим чланцима који воде ка овом поправе. Иначе, ја бих обрисао овај чланак. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:02, 2 децембар 2005 (CET)

Hold your horses, ово је пристојан чланак о историји српске заставе... нема он зашто бити брисан (евентуално може једном да се пребаци под наслов Историја српске заставе, али то кад будемо имали огроман чланак о српској застави). То што би ти брисао, је твој став, и слободно си могао да га задржиш за себе (не верујем да многе на овој Википедији интересују ставови доказаних лажова).
А грешку си направио ти, а не писац овог чланка. У важећем Уставу Србије и данас стоји црвено-плаво-бела застава са црвеном петокраком. Међутим, пошто смо са комунистичким глупостима раскрстили, никоме не пада на памет да и даље користи заставу са петокраком, па је скупштина донела предлог по коме би нова државна застава Србије била црвено-плаво-бела тробојка са малим грбом Обреновића на себи. Ово је претпостављам оно на шта си ти циљао, али си сметнуо са ума да је у истом предлогу усвојена и народна застава која представља црвено-плаво-белу српску заставу о којој ти говориш као да је једина српска. Осим тога, обичну српску заставу користи и Република Српска, али од једног анти-Србина не бих ни очекивао боље него прижељкивање потпуног гашења Републике Српске. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:43, 2 децембар 2005 (CET)
Све у свему, и нова државна застава Републике Србије је српска застава, тако да се и о њој мора писати у чланку српска застава. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:43, 2 децембар 2005 (CET)

Ово како сада изгледа чланак уопште није о српској застави, него о србијанској. Ако једном буде било у чланку и о заставама Републике Српске и Црне Горе, онда ће чланак моћи да се зове Српска застава. Није српско све што је из Србије, Горане. Да је само србијанско српско чућеш од анти-Срба. Устав Србије пише о застави Србије. Придјев од Србија је србијански, а не српски. Устав Србије пише о србијанској застави, а не о српској. Устав Србије везан је за Србију, а не за читаво српство. Само сам хтио да кажем да тренутно стање чланка нема везе са српском заставом, него србијанском, тј. заставом Србије, а ти у свему видиш анти-српство. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:59, 2 децембар 2005 (CET)

Српска застава је један од државних симбола Србије - и даље се не слажем. Србијанска застава је један од симбола Србије. Србијанска застава је једна од српских застава. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 00:01, 3 децембар 2005 (CET)

Једино ако би писало Српска застава је један од државних симбола Србије и Републике Српске. Везујеш српско само за Србију, Горане, а то је анти-српство. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 00:03, 3 децембар 2005 (CET)

Хаха, ово је весело.. ала си омашио, немаш појма. Зато што користим екавицу, одмах си ме сврстао у Србијанце... е па видиш, ја се декларишем као Босанац - Босански Србин! Никад у животу ми није пало на памет да везујем српство само за Србију.. Нисам рекао да је чланак потпун... наравно да треба да пише и о осталим српским заставама, али непотпуност једног чланка није разлог за његово брисање, већ за допуну. Нисам ни рекао да је придев од Србија - српски (ни експлицитно ни имплицитно). Устав Србије јесте везан за Србију... ја сам везу правио са друге стране, рекао сам не да је застава српска зато то је у Уставу Србије (мада би и то био довољан разлог), већ да је то српска застава која је нашла места и у законским одредбама Србије. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:13, 3 децембар 2005 (CET)

Ја сам лијепо написао: Нека се чланак преименује и нека се све овакве грешке у овом чланку и у другим чланцима који воде ка овом поправе. Иначе, ја бих обрисао овај чланак., јер сам мислио да аутор пише о застави Србије, а користи придјев српска, што је погрешно. Нисам рекао да одмах хоћу да бришем чланак, рекао сам да сматрам да би требало да буде обрисан ако се грешке не исправе. А та грешка (која тренутно без поговора постоји, без обзира шта аутор мисли некад у будућности да уради) може да се исправи мијењањем за сада погрешно употријебљеног придјева или проширивањем чланка и његове почетне реченице тако да стварно одговарају теми. Међутим, захваљујући својим предрасудама, мој коментар си одмах оцијенио као антисрпство. Ти се декларишеш као Босанац - Босански Србин? Глупе ли изјаве. Исто као за категорију Знаменити Срби муслимани о којој је било ријечи скоро - Србин је Србин без обзира да ли је муслиман или Босанац или који год. Ако се слажеш да завршимо ову бесмислену расправу... Ти си погријешио кад си ме осудио за антисрпство на основу нечега што сам закључио обичним посматрањем тренутног стања чланка, а ја сам погријешио што се нисам распитао да ли је чланак завршен прије него што сам полетио са својим коментарем. Стварно ме много нервира кад неко везује српство само за Србију и кад за Србију кажу српски (нпр. што се често може чути по телевизији: Војислав Коштуница, српски премијер - није тачно, човјек је србијански премијер). То је заоставштина од комунизма, тад је и био циљ људи на власти да Србе ограниче само на Србију. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 00:33, 3 децембар 2005 (CET)

Са тим о односу српско-србијанско се потпуно слажем... Иначе, ја сам Србин, и не правим вредносну разлику између Срба који потичу одавде или оданде.. Али ти си ме био имплицитно стрпао међу Србијанце, па сам те исправио (не кажем да имам ишта против Србијанаца). А то да сам Босанац је чисто регионална одредница (знаш, неки од нас не праве толику фрку око регионалних питања). Бити Босанац је исто као и бити Шумадинац, Војвођанин, Црногорац (мислио сам и Златиборац, али после твојих вапаја за слободом од српске чизме - више нисам сигуран). -- Обрадовић Горан (разговор) 00:40, 3 децембар 2005 (CET)
Вапаји у сваком случају нису били моји, него Маркови. Опет предрасуде... Моји вапаји су се ограничавали само на језичко поље. Иако ја врло добро знам шта је језик, а шта регионални говор, ја сам златиборски говор свјесно називао језиком, јер да сам рекао може ли википедија на једном регионалном говору српског језика?, свакако би се сви сложили не!, па сам морао да кажем језик, је ли? А ту википедију сам хтио баш због те екавштине коју и ти користиш иако си Босанац, а која продире и у тај златиборски говор. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 00:54, 3 децембар 2005 (CET)
Екавштину користим од рођења, јер сам рођен у Београду. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:59, 3 децембар 2005 (CET)

Значи, признајеш да си свесно покушавао да слажеш и обманеш целокупну заједницу на Мети? -- Обрадовић Горан (разговор) 00:59, 3 децембар 2005 (CET)

Ја сам већ дао објашњење својих поступака. Нисам лагао да је говор Златибораца различит од књижевног српског језика, јер јесте, нити је било која друга моја изјава била лаж, али тврђење да је златиборски говор у ствари један језик је било свјесно. Све сам ја лијепо рекао, само сам употребљивао мало другачији назив за све то. Или много другачији, како хоћеш. А све у циљу очувања те традиције и тог традиционалног говора, који је заиста у великој мјери очуван и дан-данас на Златибору, али већ за неке двије-три генерације... Ко зна. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 01:21, 3 децембар 2005 (CET)

Да се умешам :) Шта бисте без мене... Хајде изјасните се обојица јел' може овако некако на почетку:

Српска застава један је од симбола српског народа. Застава је правоугаоног облика, подељена на три хоризонтална поља једнаке ширине, редом црвено, плаво и бело. Државне заставе Републике Србије и Републике Српске имају у својој основи српску заставу. И многе друге институције, попут Српске православне цркве, користе српску заставу у својој симболици, истичући тако улогу српског народа у својој историји и циљевима, и отуда изведену и његову суштинску конституалност."

И уосталом много је важније да се овај чланак доради него да се овде расправљамо у бескрај. Колико је мени познато, она "челикасто-плава" боја је заправо била "загасито-челикаста", тако сам чини ми се негде прочитао :) али не могу више да нађем линк --Dzordzm 02:31, 3 децембар 2005 (CET)

О застави би имало доста да се дода. Већ је раније била прича о томе да постоји народна застава (то је она која је прихваћена од у Републици Српској, била једна од две варијанте у Црној Гори) и у случају српског народа нема додатака на тробојној позадини. Државна застава је друга ствар. Ако се спомиње србијанска, требало би поменути и војвођанску (Војвођани НИСУ Србијанци, успут како зовемо припаднике хрватског народа а како држављане хрватске државе). Но да не ламентирамо над темом... чим се чланак доради неће бити потребно пуно разговора. --JustUser 11:29, 3 децембар 2005 (CET)

Припаднике хрватског народа зовемо јебени Хрвати. А хрватска држава не постоји нити је икад постојала. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:39, 3 децембар 2005 (CET)
Џорџов предлог је ОК. Ја сам нашао челикасто угасита (мислим да сам налетео и на загасита) - али мислим да се то односило на Давидовићев Устав, а за султанов ферман - нисам сигуран. -- Обрадовић Горан (разговор) 11:43, 3 децембар 2005 (CET)
И ја се слажем са Џорџовим приједлогом. То је у ствари оно што сам и хтио да кажем. Српска застава се налази у основи данашњих државних застава Републике Србије, Републике Српске и Војводине, али никако није један од државних симбола Србије. :) --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:34, 3 децембар 2005 (CET)

Провера потребна

Какава је била застава српских устаника, молим, ко може да провери и ако треба исправи. Уствари најбоље би било додати слику. --Goldfinger 10:48, 4. март 2006. (CET)[одговори]

Интервики проблем...

Ево како изгледају међувики повезнице:
Национално знаме на Сърбия
Flagge Serbiens
Flag of Serbia
Bandera de Serbia
Serbia lipp
דגל סרביה
Szerbia zászlaja
Vlajka Srbska
Serbiens flagga
Као што сам већ горе рекао, српска застава уопште није исто што и застава Србије, а од свих ових чланака једино словачки чланак носи коректан назив. Наш чланак Српска застава бави се описом и историјом застава које су користили Срби - а не искључиво Србија. Међутим, можда је мало превише очекивати да и друге Википедије тако детаљно разматрају ову одредницу, можда би друге Википедије радије описале заставу Србије и њену историју. Али, у том случају, да ли је у реду да енглески чланак Flag of Serbia буде повезан са нашим чланком Српска застава - што би прије било Flag of Serbs. Најбољи енглески назив је, заправо, Serbian flag, али на енглеској Википедији то је само преусмјерење на чланак Flag of Serbia. Мој приједлог је да наши корисници - прије свих амбасадори ако постоје - оду на Википедије на којима се налазе ови чланци и објасне тамошњим заједницама да се српски односи на Србе, а не на Србију - нпр. српски језик је језик Срба, а не језик Србије - и да Срби не живе само у Србији, нити да је Србија српска матица, како се понегде може чути и видјети - нпр. Срби из БиХ вијековима живе ту и немају везе са Србијом. Требало би другим википедијанским заједницама то објаснити и помоћи им у изради оваквих чланака, који имају да кажем мало проблематична имена - будући да и многи Срби сами неправилно користе придјев српски кад мисле на Србију: колико пута се чује на вијестима Војислав Коштуница, српски премијер, а он није српски премијер, него премијер Србије, тј. србијански премијер, а не премијер свих Срба - он није премијер босанских Срба, на примјер, ни херцеговачких, ни црногорских... Ето, мислим да би се око тога требало мало потрудити. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 19:24, 29. март 2006. (CEST)[одговори]

  • Вероватно нема вајде да се то објашњава - треба или урадити овај чланак на осталим Википедијама или и ми да у овај интервики додамо Застава Републике Србије уместо Српска застава? И узгред, није ни словачки линк ништа другачији од осталих, Srbsko значи Србија на чешком и словачком језику, према томе Vlajka Srbska је застава Србије, баш као и сви остали. --Dzordzm 21:02, 29. март 2006. (CEST)[одговори]
    • Да, неки језици једноставно немају различите придјеве за Србе и за Србију - нпр. у енглеском и српски и србијански је Serbian. И Србин и Србијанац је такође исто у многим језицима. Међутим, наш језик је, хвала Богу, богат... :) И у руском постоје одвојене именице за народ Русе (то су русские) и за становнике Русије (то су россияне). Не знам да ли да игноришемо то или не. Ма за све је крива политика господина Броза, али let the History be our witness... --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 21:22, 30. март 2006. (CEST)[одговори]

Problem sa zastavom iz okupirane Srbije

Već tri različita korisnika vraćaju moju izmenu, odnosno zastavu iz vremena okupirane Srbije koja se uostalom nalazi u svim šablonima biografija ličnosti rođenih tokom okupitrane Srbije. Takođe, postoje razni izvori, što pismeni, što u video zapisu da se takva zastava upotrebljavala po raznim forumima koji se bave zastavama, grbovima itd.— Zlatoljub (разговор) 01:59, 31. јул 2020. (CEST)[одговори]

Мислим да сте управо навели суштина „неспоразума” — извор (референца)! Пронађите прави извор и позовите се на њега. Измјене без позивања на извор, нису баз најприкладније за википедију... — Радован 11:02, 1. август 2020. (CEST)[одговори]
@CarRadovan: Samo mi jedno nije jasno. Kako je došlo do eventualnog propusta za biografske članke i njihovim šablonima u kojim se nalazi zastavica koju sam ja postavio u ovom članku.— Zlatoljub (разговор) 20:30, 1. август 2020. (CEST)[одговори]
Мислим да поново нисте схватили суштину „враћања”. Нико (овде) не тврди да ви нисте у праву, већ вам тражимо да наведете извор за ваше тврдње. — Радован 19:23, 2. август 2020. (CEST)[одговори]

измишљотине

хоћете ли већ једном уклонити оне апсолутно измишљене и непостојеће заставе краљевине србије и недићеве србије? била је само тробојка и никакав грб на њој. невероватно је да се у тексту о српској застави на српској википедији неко позива на стране википедије. о овоме сам писао и на фејсбуку и пост назвао српска википедија извор незнања и глупости. имате и хаштагове које сам поставио у нади да ће неко то видети и да ће ова бламажа престати.— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 77.105.50.64 (разговордоприноси)

Та галерија застава је дефинитивно произвољна (у самим уставима Кнежевине/Краљевине Србије/Црне Горе то се види). Мислим да су ту помијешане заставе и стандарте, а могуће да је неко синкретички спајао грб на заставу по узору на данашњу државну заставу Србије. — Жељко Тодоровић (разговор) 17:41, 16. јануар 2021. (CET) с. р.[одговори]

није ту помешано баш ништа. нема ту никаквих стандарти већ најобичнијих измишљотина. пре неке две недеље када сам објавио пост о овом скандалу на фејсбуку застава недићеве србије је била другачија. даунлоудовао сам ту слику и зове се nazi flag of serbia.неко се на енглеској википедији лудо забавља измишљајући српске заставе а неко их онда овде качи. када и како се утврђује да је нешто истина? или ће се ово наставити у бескрај? устав краљевине србије јасно каже да је застава тробојка. тачка. ту више нема расправе, нема позивања на словачку и оотале википедије. ово зевзечење са српском заставом би била лична забава уредника да ово не прочитају деца и поверују да је све ово булажњење истинито. исто важи и за недићеву србију. српска википедија је релевантна за српске теме а не стране википедије. немачка википедија се тога држи. на немачкој википедији нема аустро-угарске заставе из простог разлога што аустро-угарска није имала заставу. измишљена застава која се појављује на осталим википедијама њих не занима. да ли би и српска википедија могла да се угледа на немачку?— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 77.105.50.64 (разговордоприноси)