Скордалија

С Википедије, слободне енциклопедије
Скордалија
Typeпире
Место пореклаГрчка
Део националне кухињегрчка
турска
Главни састојцибели лук
Мањи састојцикромпир, бакалар, лимунов сок, сирће
  Медији: Скордалија

Скордалија (грчки : σκορδαλια, такође назван αλιαδα), или таратор на турском, је густ пире у грчкој и турској кухињи, направљено од белог лука у основи од кромпира, ораха, бадема или течношћу натопљеног бајатог хлеба помешаног са маслиновим уљем и тако прави глатку емулзију у коју се дода мало сирћета. [1] [2] Обично се прави са аваном и тучком. Скордалија се служи као сос, прилог или умак.

Преглед[уреди | уреди извор]

Тањир са скордалијом
Скордалија (лево) сервирана са сомунима у Рину

Скордалија је савремени еквивалент древном skorothalmi.[1] Име, с друге стране, може бити плеонастична сложеница грчког σκορδο што значи бели лук. [3]

Скордалија се обично служи са прженом рибом у тесту (посебно сланим бакаларом, μπακαλιαρος), прженим поврћем (посебно патлиџаном и тиквицама), пошираном рибом или куваним поврћем (посебно цвеклом).

Варијанте скордалије могу укључивати јаја као емулгатор, изостављајући или смањујући масни састојак, што чини резултат сличан провансалском аолију . На Јонским острвима обично се уместо сирћета додају темељац од бакалара и лимун, а затим се скордалија једе као главно јело.  

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Davidson, Alan (21. 9. 2006). The Oxford Companion to Food. OUP Oxford. ISBN 9780191018251 — преко Google Books. 
  2. ^ Guardian newspaper: skordalia recipe with potato for body and lemon for sharpness
  3. ^ Babiniotis, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας