Споменик Нишлијама обешеним од Турака 1821.

С Википедије, слободне енциклопедије
Споменик данас

Споменик Нишлијама обешеним од Турака 1821. смештен је у центру Ниша испред тврђавског моста. Правоугаоног је облика, са нешто ширим и профилисаним постољем и пирамидалним завршетком, постављеним на четири нижа стуба. Својим архаичним обликом и димензијама подсећа на надгробне стеле.

Изглед[уреди | уреди извор]

Споменик је изграђен од белог камена са високим квадратним постољем и профилисаним правоугаоним стубом са куполицом и крстом на врху. На све четири стране споменика налазе се натписи са дубоком на ционалном симболиком:

  • На основу првог натписа сазнајемо да је:
Споменик освећен у време краља Петра I Карађорђевића и митрополита Димитрија, 29. децембра 1913. године.
  • Други натпис указује на то коме је посвећен овај споменик:
1821-1913. епископу нишком Милентију, проти Стојану, свештенику Ђорђу и грађанима нишким Младену, Голубу и Радосаву, који су на овом месту обешени, те мученички пострадали, трећег дана Св. Тројице 1821. За велику српску идеју - ослобођење, подиже овај споменик епископ ни-шки Доситеј са целокупним свештенствм града Ниша.
  • Трећи натпис представља цитат из Горског вијенца, црногорског владике Његоша:
Крст ности камо је суђено
Страшне борбе водоти туђином
Тежак вијенац да је
Воће слатко
Васкрсење не бива без смрти“
  • Четврти натпис је цитат из Јеванђеља:
Слава и част и мир сваком који добро чини (Римљ...)
Плакат поводом постављења споменика 1913.

Споменик је свечано откривен 29. децембра 1913. године на 35-ту годишњицу ослобођења Ниша од Турака и 1600 годишњицу Миланског едикта. Подигнут је на месту на којем су Турци обесили покретаче устанка - на левој обали Нишаве, код тврђавског моста. Пренет је 1959. године у Тврђаву због изградње кеја Животе Ђошића. Враћен је код тврђавског моста 1990. на дан ослобођења Ниша од Турака 11. јануара 1990.

Историја[уреди | уреди извор]

Спомеником је обележена делатност нишке револуционарне организације, створене 1821. године под утицајем грчког устанка против Турака — Хетерије. Користећи покрет грчког народа за ослобођење, нишка тајна организација припремала је устанак у Нишу и на југу Србије. Устанике је предводио нишки владика Милентије, који је контактирао и са нишким Али-пашом, заповедником града. Чланови покрета су били свештеници, трговци и занатлије. Успоставили су везу са Лесковцем, Врањем, Власотинцем и Пиротом. До устанка није дошло, јер је султан на време интервенисао, пославши у Ниш Хусеин пашу са 5.000 Турака. Хусеин паша је више од два месеца водио истрагу о припремама овог устанка. О резултатима истраге у писму београдском паши, од 28. јула 1821. године, наводи да „пошто је најревносније испитао ствар, погубљени су поменути паша (Али-паша), речени митрополит (митрополит нишки Милентије), двојица свештеника и два ћефира (неверника), који су били утицајни људи у вароши“. Обесивши ову шесторицу код тврђавског моста, 31. маја/12. јуна 1821, Хусеин-паша је угушио устанак у зачетку.

Поред Али-паше, обешене су следеће Нишлије и Нишављани:[1]

  • владика Милентије
  • прота Стојан Поповић
  • свештеник Ђорђе Цинцарин
  • бакалин Младен Овчаревић
  • Голуб Мутавџија
  • Радисав екмекџибаша (старешина хлебарског еснафа)

Обешени су били све „први људи и у Нишу и у округу и по имућству и по уважењу“. Поред тога тада је у Нишу ухапшено и затворено око две стотине Нишлија а постојале су и гласине о потајним турским егзекуцијама и нестанку многих људи.[2]

Бугарске окупационе власти у Нишу измениле су значења споменика додавањем плоче на којој је стајало да је споменик подигнут у славу „пет Бугарина из Ниша“. У једном историјском тренутку споменик је привремено добио ново значење и: постао симбол отпора бугарских хришћана против исламско-турске власти. По завршетку Првог светског рата, споменику је враћен првобитни изглед споменика, са иницијалним натписом.[3]

Значај[уреди | уреди извор]

Споменик припада корпусу јавних националних споменика насталих током 19. и у првим деценијама 20. века на територији Србије који се посвећују важним историјским догађајима и херојима.

За Ниш и његову околину споменик је значајан документ борбе Нишлија против Турака, јер обележава почетак организованог отпора југа Србије за ослобођење и први је споменик у ослобођеном Нишу.

Галерија[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Светислав Петровић, Историја града Пирота: грађа Светислава Петровића, Пирот 1996 - стр. 31
  2. ^ Историја Ниша I, стана 271, Градина и Просвета Ниш, 1983.
  3. ^ Б. Андрејевић, Споменици Ниша и околине (НОР и ранији ратови), Ниш, 1985. Документација Завода за заштиту споменика у Ниш

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Медији везани за чланак Споменик Нишлијама обешеним од Турака 1821. на Викимедијиној остави