Стари заветни крст у Манојлици

С Википедије, слободне енциклопедије

Стари заветни крст у Манојлици, насељеном месту на територији општине Сврљиг, налази се на стотинак метара испред цркве цара Kонстантина и царице Јелене, крај пута који од села води ка цркви, на месту званом Баравац.[1]

Крст припада категорији оброчних крстова, налази се испод великог јасена, крст који је мањих размера, резан од камена кречњака, не поседује никакве украсе осим записа који гласи: С(ве)ти Георги ____________ Риста Живко 1832.

На овом заветном месту мештани су се окупљали на Ђурђевдан. По речима мештанина Милета Првуловића раније је овде постојала и капела од дрвета. Kао место окупљања заветни крст је коришћен вероватно до подизања поменуте цркве око 1848. године. Такође, тврди да се на узвишењу изнад манојличке цркве, са северне стране, на месту званом Мали камен, налазе остаци неког објекта. Очувани делови зидова, по њему грађени су од обличастог камена у малтеру. Вероватно се ради о објекту грађеног од речног камена. Није познато о каквим се остацима ради због неприступачности терена.

Види још[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Топографија непокретних културних добара Сврљига, Завод за заштиту споменика кулуре Ниш. Обрађивачи:Борислав Андрејевић, Чедомир Васић, Јован Шурдиловић, Ниш, 1985.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сврљиг и околна села - Манојлица”. Порекло. Приступљено 10. 2. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]