Тадрарт Акакус

Из Википедије, слободне енциклопедије
Уметност на стенама Тадрарт Акакус*
Светска баштина Унеска
Држава Застава Либије Либија
Врста културна
Критеријум iii
Референца 287
Регија Арапски свет
Историја уписа у светску баштину
Упис 1985.  (9. седница)
* Име као на званичној листи светске баштине.
Регију је класификовао УНЕСКО.

Тадрарт Акакус (арапски: تدرارت أكاكوس‎) или Планине Акакус су планински венац у пустињи западне Либије који је део Сахаре. Налази се источно од града Гата и протеже се око 100 км према северу до границе с Алжиром. Реч Тадрарт на језику домородаца Туарега једноставно значи „планина“. Подручје је најславније по богатству праисторијским сликаријама, због чега је 1985. године уписано на УНЕСКОсписак места Светске баштине у Африци.

Однос величине лука Афзеџареа се може видети ако сеобрати пажња на људе који се налазе у његовом подножју

Тадрарт Акакус имају разнолик пејзаж, од разнобојних пешчаних дина, кланаца, осамљених стена и дубоких долина. Најзнаменитији су природни лукови Афзеџаре и Тин Кхлега. Иако је ово подручје једно од најсушијих у Сахари, ту расту понеке биљке попут лековите Calotropis procera, а у планинама има неколико извора и бунара с водом[1].

Ипак, подручје је најпознатије по сликама на стенама које потичу из око 12000. пре н.е. до 100. године, а које сведоче о културним, али и природним променама у овом подручју. Наиме, на сликама су приказане животиње као што су жирафа, слон, ној и камила, али такође људи и коњи. Стога се да закључити како је предео овог подручја у време настанка ових слика био много угоднији за живот с пуно више воде и вегетације. Надаље, људи су приказани у свакодневним пословима и забави попут музике и плеса[2].

У последње време је потрага за подземним изворима нафте довела у опасност стене Тадрарт Акакуса. Наиме, сеизмолошки чекићи који шаљу таласе подземних удара како би лоцирали подземне наслаге оштећују околне стене, укључујући оно с непроцењивим праисторијским сликама[3].

Референце[уреди]

  1. ^ Tore Kjeilen, Acacus Mountains: Total wilderness, 2009., LookLex Ltd. ((en)), Приступљено 14. 5. 2011.
  2. ^ Galerija slikarija na stenama Akakusa, ewpnet.com 2. фебруара 2009., Приступљено 14. 5. 2011.
  3. ^ John Bohannon, In the Valley of Life, oil is death to the art of a lost civilisation, The Guardian, 10. veljače 2005. ((en)), Приступљено 14. 5. 2011.

Спољашње везе[уреди]

Координате: 24°50′N 10°20′E / 24.833, 10.333