Тајра Бенкс

С Википедије, слободне енциклопедије
Тајра Бенкс
Тајра Бенкс
Лични подаци
Пуно имеТајра Лин Бенкс
Датум рођења(1973-12-04)4. децембар 1973.(50 год.)
Место рођењаИнглвуд, Сједињене Америчке Државе
Занимање
Каријера
Висина1.78 m
Маса64 кг.
Боја косесмеђа
Боја очијузелене
Званични веб-сајт
tyra.com

Тајра Лин Бенкс (енгл. Tyra Lynne Banks; Инглвуд, Калифорнија, САД, 4. децембар 1973) америчка је мaнекенка, продуценткиња, глумица, списатељица, бивши топ модел и певачица. Своју каријеру је започела као модел са 15 година и била је прва жена афро-америчког порекла која се појавила на насловницама престижних америчких часописа "GQ" и "Sports Illustrated". Била је Викторијин анђео од 1997. до 2005. године. Почетком 21. века била је једна од најпознатијих и најплаћенијих лица у манекенству.

Масовну популарност стиче 2003. године када започиње емитовање ријалити емисије "Следећи топ-модел Америке", на којој је радила као водитељка и продуценткиња. Емисија се емитовала 22 сезоне, док је нису угасили у октобру 2015. године. Међутим, Тајра је одлучила поново да је покрене и за наредну сезону ангажовала познату певачицу Риту Ору, која ју је одменила у улози водитељке. Публика је лоше реаговала те се на своје место у 24. сезони враћа Тајра као водитељка. У међувремену, ради на још две емисије "Права лепота" и "Тајра Бенкс шоу".

Своја искуства из манекенског света представила је у књизи "Modelland" 2011. године. Књига јој је донела титулу списатељице и нашла се на листи најпродаванијих књига према Њујорк тајмсу. Једна је од седам жена које су се неколико пута нашле на листи најутицајних људи у свету, коју једном годишње објављује часопис Тајмс.[1][2]

Младост[уреди | уреди извор]

Тајра Лин Бенкс[3] је рођена у Инглвуду (Калифорнија), 4. децембра 1973.[4] Она је ћерка Каролин Лондон-Џонсон[4], медицинског фотографа и Доналда Бенкса[5][6], рачунарског консултанта. Има пет година старијег брата Девина.[7] 1979. године, када је имала шест година, њени родитељи су се развели. Средњу школу је завршила у Лос Анђелесу где су је по њеним речима прозвали "ружно паче"[8][9], због необично израженог чела и висине, који ће постати њен заштитни знак у предстојећим годинама.

Каријера[уреди | уреди извор]

Манекенство[уреди | уреди извор]

Када је имала 15 година, почела је да се бави манекенством док је похађала школу у Лос Анђелесу. Одбила је четири манекенске агенције пре него што је потписала уговор са "Л. А. модели". Прешла је у "Елит Модел Менаџмент" у 16. години. Када је добила прилику да ради у Европи, преселила се у Милано. Тамо је у току своје прве сезоне рада, резервисала 25. модних ревија на париској недељи моде 1991. Успеси су се сами низали и њено лице се могло видети на насловницима престижних часописа "Ел"; "Харперс Базар"; "шпански Воуг"; "Космополитан" ; "Седамнаест" и "Тин Воуг". Ходала је на модним ревијама за светске модне куће: Шанел, Оскар де ла Рента, Ивес Саинт Лаурент, Ана Суи, Кристијан Диор, Дона Каран, Калвин Клајн, Пери Елис, Марк Џејкобс, Живенши, Херве Легер, Валентино , Фенди, Ђорђо Армани, Соња Рикел, Мајкл Корс и други. Појавила се у рекламним кампањама за брендове попут: Ивес Саинт Лаурент, Долче & Габана, Ескада, Томи Хилфигер, Ралф Лорен, Халстон, H&M, Swatch, Викторија'с сикрет,Пепси и Најки[10]. Године 1993. потписује уговор са козметичком кућом "CoverGirl" и враћа се у САД, где ради више комерцијалне послове.

Тајра Бенкс је прва афро-америчка жена која се нашла на насловницама "Sports Illustrated" и "GQ"[11]. Године 1997. добила је награду VH1 за "Супермодела године".[2] Те године изабрана је за насловницу Викторија'с сикрет каталога[12][13] и тако постала прва афро-американка која је Викторијин анђео. 2010. године се враћа својој старој манекенској агенцији "ИМГ модели".[14] Од тада се окренула својој филмској каријери и властитим ТВ емисијама.

Филм и телевизија[уреди | уреди извор]

Тајра Бенкс Њујорк тајмс 2000. год.

Телевизијску каријеру започела је у четвртој сезони хумористичке серије "Принц са Беверли Хилса"[15], у којој је играла Џеки Амес, пријатељицу главног јунака. Имала је седам појављивања[2][16] у серији. Остале емисије и серије у којима се појављивала су Фелицити[17], "All That", "MADtv", "Nick Cannon's Wild 'n Out"[18] (у којој је била посебно гостујући гост и капетан тима) и "The Price is Right"[18].

Тајра оснива своју продукцијску кућу "Ty Ty Baby Productions" - убрзо потом промењено у "Bankable Productions" - њихови пројекти су: "Тајра Бенкс шоу", "Амерички топ модел" и филм "Клика" из 2008. Бенксова је извршни продуцент, инструктор и судија "Америчког топ модела". Поред тога, била је домаћин емисије "Тајра Бенкс шоу", дневног формата који је намењен младим женама. Обрађивале су се свакодневне теме и повремено су долазиле познате личности како би учествовале у дискурсу. Прва епизода је премијерно приказана 12. септембра 2005. године, а последња 28. маја 2010. године. Емисија је добила одличне коментаре и критике од критичара и публике. За свој рад на емисији добија 2008. године награду Дневни Еми за најбољу продукцију, а наредне године, за редом осваја и награду за изванредан, информативни токшоу формат у 2009. години.

Прва улога на великом екрану је дошла 1994. године, када је играла у драми "Higher Learning". Затим, је играла заједно са Линдси Лоан у филму "У природној величини", лутку по имену Ив која оживљава. Остали филмови у којима је глумила су: "Love Stinks" (1999), "Љубав и кошарка" (2000), "Ружни којот" (2000) , "Ноћ вештица 8: Ускрснуће" и "Hana Montana (film)". Тајра се појављује и у четвртој епизоди треће сезоне серије "Трачара" када је играла Урсулу Никуист, холивудску филмску диву. Можемо је видети и у емисији "Shake It Up" на дизнијевом каналу као школску библиотекарку.

Остварила је и кратко појављивање у емисији ФАБлифе уз друге познате америчке личности попут модела Криси Тиген, модног стилисте Џо Зија, дизајнера ентеријера Лорен Мак и Јутјуб личност Лија Ешли. Али убрзо, након мање од три месеца, напушта серијал, како би се фокусирала на своју козметичку компанију.

Остали пројекти[уреди | уреди извор]

Музика[уреди | уреди извор]

Тајра у Санта Моници Септембра 14. 2011.

Бенксова се појавила у неколико музичких спотова, укључујући "Black or White" Мајкл Џексон, "Трифе Лифе" Моб Дипа, "Love Thing" Тине Турнер, "Тоо Funkey" Џорџа Мајkla (са моделима Линда Еванђелиста, Естел Лефебуре, Емоm Сјоберг и Нађоm Ауерман) и Лионел Ричијеве песме "Не желим те изгубити". Године 2004. снимила је свој први сингл "Shake Ya Body", који је имао музички спот са такмичарима из другог циклуса "Америчког топ модела". Видео је премијерно приказан на УПН каналу. Тајра је издала сингл са НБА играчем Коби Брајантомпод насловом "К. О.B. Е.", који је објављен на НБА ТВ-у. Она је такође имала сингл под називом "Be a Star".

Писање[уреди | уреди извор]

Године 1998. Тајра је била коауторка књиге под називом "Тајрина лепота, изнутра и споља". У мају 2010. објављено је да ће написати серијал романа, под називом "Modelland", који је заснован на њеном искуству у свету манекенства. "Modelland" се нашао на полицама књижара широм САД у октобру 2011. и на врху листе најпродаванијих књига Њујорк Тајмса. 2018. године, Бенксова и њена мајка, Каролин Лондон, су најавиле заједничку књигу под називом "Савршенство је досадно".

Козметика[уреди | уреди извор]

У 2014. години Бенксова је основала козметичку робну марку "Тајра бјути". У том периоду новинари су оспорили њене твдрње да је завршила Харвард пословну школу, и открили да је завршила убрзани курс. Због тог инцидента је опало поверење купаца, иако је сама линија производа добила похвале. Њена фирма користи исти продајни систем као и "Орифлејм" и "Ејвон" познат и као вишеслојни маркетиншки систем за запошљавање продајних дистрибутера, које компанија назива "креаторима лепоте". Одржан је отворен кастинг за проналажење лица за њену линију. На крају су одабрали Мелоди Пару, Моник Хаивард, Кети Харви и такмичарку "Америчког топ модела" - Норге Мариту Гомсруд, као оригиналне промотере козметичке линије.

Изложба - Тајра Бенкс представља: ​​15[уреди | уреди извор]

Током 2013. године се враћа својим коренима. У сарадњи са модним фотографом Удо Спреитзенбартом, јавности је представљена изложба на којој су се могле видети Тајрине фотографије на којима се трансформисала у 15 различитих супермодела.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Тајра на 2012 Тајм 100 гала вечери

Током емитовања њене токшоу емисије гледаоци су увидели да је Тајра јавна личност без длаке на језику, па је јавности открила и да је била жртва злостављања од стране свог бившег партнера. Том приликом је изјавила: "Нећу користити пуно имена у емисији, али у једној вези сам искусила не само превару, већ и емотивно злостављање. Било је заиста лоше, али то ме је ојачало". 2009. године отворила се о својим прошлим везама када је гостовала у емисији Опре Винфри. Ова епизода је била посвећена насиљу у везама.

Током 2010. упознаје норвешког фотографа Ерика Асла, а 2016. са њим добија и сина путем сурогат мајке.

Добротворни рад[уреди | уреди извор]

Успоставила је "Т-зону" програм, који је имао за циљ развој лидерства и животних вештина. Она је, такође, основала и "Тајра Бенкс стипендију" , фонд који пружа афричко-америчких девојкама прилику да се упишу у њену стару гимназију и стекну образовање.

Филмографија[уреди | уреди извор]

Филм[уреди | уреди извор]

Година Наслов Улога Опис
1995 Higher Learning Деја
1999 "Love Stinks" Холи Гарнет
1999 "The Apartment Complex" Себе Телевизијски филм
2000 "Љубав и кошарка" Кира Кеслер
2000 "Life-Size" Ив Телевизијски филм
2000 "Ружни којот" Зои
2002 Ноћ вештица 8: Ускрснуће Нора Винстон
2002 "Осам лудих ноћи" Хаљина Глас
2004 "Larceny" Себе
2007 "Господин Вудкок" Себе Епизодна улога
2008 "Тропска олуја" Себе Епизодна улога
2009 Хана Монтана Себе Епизодна улога

Телевизија[уреди | уреди извор]

Година Наслов Улога Опис
1993 Принц са Беверли Хилса Џеки Ејмс 7 епизода
1996 All That муштерија Епизода: "Tyra Banks/Blackstreet"
1997 New York Undercover Наташа Клајборн 3 епизоде
1998 Space Ghost Coast to Coast Себе Епизода: "Chinatown"
1999 Just Shoot Me! Себе 2 епизоде
1999 The Hughleys Никол Епизода: "Sap and the Star"
2000 MADtv Катиша Латиша Париша Фариша Џонсон 2 епизоде
2000 Felicity Џејн Скот 3 епизоде
2001 Soul Food Нина Џозеф Епизода: "Ordinary Pain"
2003–2015; 2017–present Следећи топ-модел Америке Себе Све епизоде
2004 All of Us Рони Епизода: "O Brother, Where Art Thou?"
2004 American Dreams Каролин Гил Епизода: "Chasing the Past"
2005–2010 Тајра Бенкс шоу Себе водитељка
2009 Трачара Урсула Никвист Episode: "Dan de Fleurette"
2011 Мексички топ модел Себе Гост у финалној епизоди друге сезоне
2012 Мексички топ модел Себе Гост у финалној епизоди друге сезоне
2012–2013 Shake It Up Госпођа Бурк 2 епизоде
2012 Руски топ модел Себе Гост у финалној епизоди треће сезоне
2013 Мексички топ модел Себе Гост у финалној епизоди прве сезоне
2013 Гли Бичет Епизода: "Movin' Out"
2014 Корејски топ модел Себе Гост у финалној епизоди пете сезоне
2015 Аустралијски топ модел Себе Гост у финалној епизоди девете сезоне
2015 FABLife Себе Водитељка
2015–2016 Blackish Ђиђи Френклин 2 епизоде
2017 The New Celebrity Apprentice Саветник 3 епизоде
2017–тренутно Америка има таленат Себе Главна водитељка

Књиге[уреди | уреди извор]

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Година Награде Категорија Прималац Исход Реф.
2004 Избор тинејџера Ријалити звезда Амерички топ модел Номинација [19]
2005 ТВ личност: женска категорија Номинација [19]
Online Film & Television Association Award Најбољи токшоу водитељ Тајра Бенкс шоу' Номинација [19]
2007 Избор тинејџера ТВ личност: женска категорија Амерички топ модел/Тајра Бенкс шоу Освојено [19]
Дневни Еми Вансеријски токшоу Тајра Бенкс шоу Номинација [19]
Награда Астра Омиљени интернационални глумац или личност Амерички топ модел Номинација [19]
2008 Избор тинејџера Најбоља ТВ личност Освојено [19]
Дневни Еми Вансеријски токшоу Тајра Бенкс шоу Освојено [19]++
2009 Дневни Еми Вансеријски токшоу/ информативни програм Тајра Бенкс шоу Освојено [19]
2017 Избор тинејџера Најбља ТВ личност Америка има таленат Номинација [20]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Garrett Stodghill, Alexis (25. 4. 2012). „Time 100 Gala 2012: Black stars shine at party honoring world's top influencers”. thegrio.com. Приступљено 20. 7. 2012. 
  2. ^ а б в „Tyra Banks: Biography”. Movies.yahoo.com. Архивирано из оригинала 29. 7. 2013. г. Приступљено 25. 3. 2015. 
  3. ^ „Tyra Banks Biography”. TV Guide Network. Приступљено 23. 6. 2012. 
  4. ^ а б „Tyra Banks Biography”. The Biography Channel. Архивирано из оригинала 20. 6. 2009. г. Приступљено 17. 7. 2011. 
  5. ^ Clark, Jason (2008). „Tyra Banks:Biography on MSN”. MSN. Архивирано из оригинала 2. 9. 2008. г. Приступљено 18. 7. 2008. 
  6. ^ „Tyra Banks Biography”. FilmReference.com. 
  7. ^ „Tyra Banks”. Movies.yahoo.com. Архивирано из оригинала 9. 11. 2013. г. Приступљено 3. 6. 2014. 
  8. ^ Shanker, Wendy. „About Tyra Banks”. Supermodels.nl. Архивирано из оригинала 9. 11. 2014. г. Приступљено 9. 11. 2014. 
  9. ^ Shanker 2009, стр. 81.
  10. ^ „Bank Profile”. The FMD - FashionModelDirectory.com. Приступљено 27. 9. 2014. 
  11. ^ „Tyra Banks Profile”. FMD-database. Приступљено 11. 6. 2008. 
  12. ^ Norment, Lynn (1997). „Tyra Banks: on top of the world – African American fashion model”. Ebony. Архивирано из оригинала 9. 7. 2012. г. 
  13. ^ CBS Specials: Victoria's Secret Fashion Show 2005 source:CBS.com. Retrieved July 20, 2012.
  14. ^ „Bio”. Архивирано из оригинала 13. 7. 2011. г. Приступљено 27. 9. 2014. 
  15. ^ „Tyra Banks: Biography”. www.tvguide.com. 
  16. ^ „TYRA BANKS SHOW FULL EPISODES”. Приступљено 20. 7. 2012. 
  17. ^ „Tyra Banks Joins Cast of Felicity”. abcnews. Приступљено 20. 7. 2012. 
  18. ^ а б „Nick Cannon Presents Wild 'N Out Tyra Banks”. tv.com. 
  19. ^ а б в г д ђ е ж з „Tyra Banks”. IMDb. Приступљено 1. 12. 2016. 
  20. ^ Ceron, Ella (19. 6. 2017). „Teen Choice Awards 2017: See the First Wave of Nominations”. Teen Vogue. Приступљено 19. 6. 2017. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]