Фронт националног ослобођења (Алжир)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фронт националног ослобођења
جبهة التحرير الوطني
Лидер Абделазиз Бутефлика
Основана 1. новембра 1954.
Седиште Алжир
Држава Застава Алжира Алжир
Идеологија Алжирски национализам, социјализам
Народна скупштина
136 / 389
Боје зелена, црвена, бела
интернет страница

Фронт националног ослобођења (арапски: جبهة التحرير الوطني; латинично: Jabhat al-Taḩrīr al-Waţanī, француски: Front de Libération nationale, FLN) је социјалистичка политичка странка у Алжиру. Била је једина законита партија за време председника Ахмеда Бен Беле, радикалног борца за незавнисност.

Данас има 199 посланика у парламенту.

ФЛН је основао Ахмед Бен Бела марта 1954. у Каиру са циљем борбе за независност Алжира од Француске. У новембру 1954. године започела је оружану борбу ФЛН-а и њене армије АЛН. У рату ФЛН није ратовала само са својим директином противницима већ и конкурентним покретима за независност. Већ 1958. године је ФЛН у Тунису основала провизору Владу у егзилу.

Након стицања независности развила се ФЛН под вођством Ахмеда Бен Беле у социјалистичку партију. Хуари Бумедијен (1965–1978) је покушавао да се обједини социјализам и ислам у јединствену политику. Након тога је у осамдесетим годинама двадесетог века дошло до масовних протеста услед лоше привредне ситуације, а као резултат Шадли Бенџедид (1978–1992) морао је амандманима да промени устав и уведе вишестраначје. На првим вишестраначким изборима ФЛН је доживео тежак пораз. Победа исламиста (ФИС) је спречена војним ударом. 1997. године је ФЛН постао тек трећа партија по снази у парламенту.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Викиостава
Викимедијина остава има још мултимедијалних датотека везаних за: Фронт националног ослобођења (Алжир)