Хеморагични гастроентеритис

С Википедије, слободне енциклопедије

Хеморагични гастроентеритис (ХГЕ) је болест паса коју карактеришу изненадно повраћање и крвава дијареја. Симптоми су обично тешки, а ХГЕ може бити фаталан уколико се не лечи. ХГЕ је најчешћи код младих паса било које пасмине, али нарочито код малих паса пасмина Пудла и Патуљастог шнауцера. [1] Обољење није заразно.

Узрок[уреди | уреди извор]

Узрок је непознат. Одређени узроци укључују прекомерне реакције на бактерије или бактеријски ендотоксин као и преосјетљивост на храну. [2] Патофизиолошки долази до повећања пропустљивости цревне слузнице и истјецања крви и протеина у црева. <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Clostridium_perfringens" rel="mw:ExtLink" title="Clostridium perfringens" class="cx-link" data-linkid="21">Clostridium perfringens</a> је нађен у великом броју у цревима многих заражених паса. [1]

Клинички знакови[уреди | уреди извор]

Обилно повраћање је обично први симптом, праћен депресијом и крвавим дијарејама са непријатним мирисом. Тешка хиповолемија (низак обим крви) је једана од главних карактеристика болести, а тешка хемоконцентрација (концентрована крв) сматра се потребном за дијагнозу. Прогресија ХГЕ-а је тако брз да у року од 24 сата може наступити хиповолемички шок и смрт. [1] Дисеминирана интраваскуларна коагулација (ДИЦ) могућа је последица хеморагичног гастроентеритиса.Остали уобичајени симптоми укључују повраћање, губитак апетита (анорексија) и брз пад енергије (беспилотност или летаргија). Дехидратација се обично не види клинички у почетној презентацији, али шок се може развити брзо без лечења. Исто тако, неки пси могу развити грозницу, иако то није врло често.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Клинички знакови хеморагичног гастроентеритиса и парвовирозе паса су довољно слични да их је потребно разликовати. Обољење се може утврдити повећањем или падом белих крвних зрнаца, а при том може бити низак хематокрит. Некад је потребан негативни тест на парвовирозу да бисте потпуно је искључили. Остали потенцијални узроци повраћања и пролива. Бела пена из уста може да укаже на присуство гастроинтестиналних паразита, бактеријске инфекције укључујући E. coli, <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Campylobacter" rel="mw:ExtLink" title="Campylobacter" class="cx-link" data-linkid="42">Campylobacter</a> или Salmonella, протозоарне инфекције као што су кокцидиоза или ђиардијаза као карцином гастроинтестиналног система.

Лечење[уреди | уреди извор]

Најважнији аспект лечења хемарагичног гастроентеритиса је интравенсозна терапија ради надокнаде изгубљене течности. Повраћање и пролив лече се симптоматски и обично нестају након једног до два дана. Такође се користе антибиотици који делују циљно на C. perfringens . Уз брзо, агресивно лечење, прогноза је добра. Смртност је мања од 10 процената уколико се лечи, али 10 до 15 процената случајева ће се поновити. [2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Ettinger, Stephen J.; Feldman, Edward C. (1995). Textbook of Veterinary Internal Medicine (4th изд.). W.B. Saunders Company. ISBN 0-7216-6795-3. 
  2. ^ а б „Hemorrhagic gastroenteritis”. The Merck Veterinary Manual. 2006. Приступљено 2007-03-20.