Пређи на садржај

Цедевита

С Википедије, слободне енциклопедије
Цедевита
Делатностпрехрамбена
Основано1929
СедиштеЗагреб
Веб-сајтwww.cedevita.hr

Цедевита је хрватска компанија која интегрише развој, производњу, маркетинг и продају инстант напитака, чајева и кондиторских производа намењених здравој исхрани. Дуги низ година Цедевита д.о.о. развила своју палету производа у оквиру фармацеутске компаније Плива,[1] а у јулу 2001. постала је део Атлантик групе.

Историја[уреди | уреди извор]

Производи који се тренутно налазе у асортиману Цедевите, производе се више од 40 година као спој традиције производње дијететских производа и критеријума високог квалитета у фармацеутској индустрији. Прво инстант пиће Цедевита направљено је 1969. године,[2] а 1970-их је пуштено на тржиште. Патентирао га је магистар фармације Мартин Станковић.[3] Прва Цедевита имала је укус наранџе. Цедевита је тада била упакована у стаклене боце, које су заједно са кашиком за дозирање биле упаковане у картонску кутију. Први производ је више подсећао на лек, а продавао се само у апотекама.[4] Али пошто је брзо постао популаран, почео је да се продаје у продавницама широке потрошње. Године 1985. почела је производња Цедевите са укусом лимуна, а 1990. године са укусом грејпфрута. Током година стварали су се нови укуси Цедевите, а почела је и продаја у хотелима и кафићима. Од 2010. године Цедевита је упакована посебним, новим затварачем, који одржава свежину и квалитет витамина.

Инстант пића[уреди | уреди извор]

Реч Цедевита се углавном везује за инстант напитке које производи ова компанија. Постоји 8 врста, као и верзија децу и Цедевита за дијабетичаре:

  • Цедевита са укусом наранџе (најпознатија и најрекламирана)
  • Цедевита са укусом лимуна (други најпознатији укус)
  • Цедевита са укусом грејпфрута
  • Цедевита са укусом лимете
  • Цедевита са укусом шумског воћа

Тржишна позиција[уреди | уреди извор]

Потрошња Цедевите дуго је била везана само за домаћинства, али увођењем продаје преко канала хорека данас се у већини кафића у Хрватској и региону може уживати у укусу Цедевите. За активне људе који су стално у покрету, Цедевита GO! у иновативном паковању, које због специјалног затварања омогућава да се припреми било када и било где. Цедевита д.о.о. заузима водећу позицију (преко 50% тржишта) у сегменту инстант витаминских напитака на тржишту Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије. [5]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Dobrovoljc, Helena; Jakop, Nataša (2011). Sodobni pravopisni priročnik med normo in predpisom. Ljubljana: Založba ZRC. ISBN 978-961-254-337-2. 
  2. ^ Kanazir, Ana (2023-06-11). „Reklame za Cedevitu iz prošlog stoljeća: Šarenilo, veselje, pjesma i cijela obitelj u jednom videu”. mirovina.hr (на језику: хрватски). Приступљено 2024-05-21. 
  3. ^ „Umro Martin Stanković, otac popularnog napitka Cedevita” (на језику: хрватски). Приступљено 2018-05-21. 
  4. ^ jatrgovac.hr (2015-05-25). „Cedevita: Zdravo je biti razigran”. Ja TRGOVAC (на језику: хрватски). Приступљено 2024-05-21. 
  5. ^ north2.net. „Cedevita | Početna”. www.cedevita.com. Приступљено 2018-05-21.