Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг

С Википедије, слободне енциклопедије
Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг
Оснивач: Општина Сврљиг
Седиште: Боре Прице 2, Сврљиг Србија
Директор: Драган Савић
Контакт 018/821 059
Веб презентација kcsvrljig.rs
Штанд на Сајму туризма у Београду, 2024.

Центар за туризам, културу и спорт Сврљиг је једина установа културе у општини. Оснивач установе је Скупштина општине Сврљиг. Од почетка 2013. године тадашњи Kултурни центар у Сврљигу мења назив у Центар за туризам, културу и спорт, а истовремено му се делатност проширује и на туризам и спорт.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Културни живот у Сврљигу настаје оснивањем Грађанске књижнице и читаонице 17. јуна 1935. године, а организована је у складу са правилима које је прописало Министарство просвете 1923. године. Kњижница је почела са скромних 20 чланова. Први председник читаонице и књижнице био је Жика Дикић, а секретар и благајник Живојин С. Илић, ћурчија.

Пре тога, почетком тридесетих година покренута је и иницијатива да се у Сврљигу подигне „културни дом”. Иницијативу су подржали, кажу историјски подаци, сврљишки трговци и занатлије, но због недостатка финасијских средстава, идеја није остварена. Читаонице су уочи Другог светског рата постојале и у појединим селима сврљишке општине.

И четрдесетак година касније, половином седамдесетих година прошлога века такође је у Сврљигу покренута иницијатива за изградњу Дома културе. Чак је уређен и идејни пројекат и макета будућег здања културе, али се на томе стало.

Центар данас[уреди | уреди извор]

У саставу Центра за туризам, културу и спорт ради градска библиотека са око 30 хиљада наслова белетристике, школске и стручне литературе, ради и Завичајна музејска збирка, која се бави сакупљањем, обрадом, заштитом и публиковањем музеалија: археологије, етнологије и историјских докумената сврљишког краја.[2]

Центар за туризам, културу и спорт се бави и издавачком делатношћу. Установа је оснивач књижевног часописа „Бдење”, који излази од 2002. године. У оквиру образовне делатности ради ликовна секција, плесна школа и фолклорна секција, као и Шкoлa oснoвнoг музичкoг oбрaзoвaњa – истурeнo oдeљeњe Основне музичкe шкoлe „Влaдимир Ђoрђeвић” из Aлексинцa, ликовна секција, плесна школа и фолклорна секција.

Организација манифестација[уреди | уреди извор]

Установа организује и многобројне манифестације:

  • Белмужијада је привредно -туристичка и културна манифестација одржава се од 2006. године, првог викенда у августу месецу.
  • Јанијада представља такмичење у припремању јаније, традиционалног народног јела од младог јагњећег и овчјег меса.
  • Сабор гајдаша се организује у сарадњи са Музиколошким институтом Српске академије наука и уметности, Kатедром за етномузикологију Факлутета музичке уметности у Београду, Етно-културолошком радионоциом Сврљиг, Српским етномузиколошким друштвом и Савезом аматера Србије. Основни циљ манифестације је да сачува овај стари музички инструмент, презентује и сачува још увек незабележана народна кола и подстакне младе ствараоце – гајдаше.[3]
  • Сусрети села, после паузе од десетак година 2011. године обновљена је некада веома популарна манифестација Сусрети села.
  • Дечји фестивал – манифестација посвећена деци која се одржава у другој половини августа. Састоји се од такмичења у играма, маскенбалу и певању (караоке). Одржава се на отвореном, у градском парку.[4]
  • Видовдански турнир у малом фудбалу је најстарији турнир овог типа у Србији. Одржава се од 1957. године без паузе, а од 2009. године организација је поверена Центру за туризам, културу и спорт. Такмичење се организује у више старосних категорија (сениори, ветерани, пионири, петлићи и цицибани).
  • Божићни фестивал чини низ културних догађања поводом Божића, а у основи је хуманитарног карактера.
  • Ликовна колонија „Ars Timacum”, основана је 2002. године, са циљем да афирмише ову уметност. Од оснивања до данас на колонији је учествовало више од сто уметника из Србије и околних земаља. Kолонија данас располаже са богатим фондом уметничких дела насталих на досадашњим колонијама.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Култура”. Општина Сврљиг. Приступљено 2. 2. 2023. 
  2. ^ „Nova direktorka Centra za turizam, kulturu i sport u Svrljigu Milena Ristić”. Vesti. Приступљено 2. 2. 2023. 
  3. ^ „XIII Сабор гајдаша балканских земаља”. Министарство културе. Приступљено 2. 2. 2023. 
  4. ^ „Maskenbal, igre na vodi i karaoke na Dečjem festivalu u Svrljigu”. Južne vesti. Приступљено 2. 2. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]