Црква Свете мученице Недјеље у Добричу

С Википедије, слободне енциклопедије
Храм Свете мученице Недјеље
Основни подаци
ЕпархијаЕпархија захумско-херцеговачка и приморска
Оснивање1977
ПосвећенСвета мученица Недјеља
МестоДобрич, Широки Бријег, Западнохерцеговачки кантон, Федерација Босне и Херцеговине Федерација Босне и Херцеговине

Храм Свете мученице Недјеље у Добричу је храм епархије захумско-херцеговачка и приморска који се налази у насељу Добрич на територији града Широки Бријег. Храм припада парохији Трећој мостарској.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Храм Свете мученице Недјеље је једини објекат Српске православне цркве, на територији града Широког Бријега и територији Западнохерцеговачког кантона. Налази се у засеоку Подулица, насељеног мјеста Добрич које је једино мјесто на територији града Широког Бријега гдје православци данас живе.

Храм је првобитно изграђен 1977. године. Током Одбрамбено-отаџбинског рата, је похаран и опустошен. Света Литургија се служи једном годишње, јер народ из Добрича често долази у Мостар на литургију. Храм Свете мученице Недјеље у потпуности је обновљен током децембра 2015. године. Обнова унутрашњости и спољашњости храма, као и зида око порте, извршена је уз помоћ Министарства расељених особа и избјеглица Федерације Босне и Херцеговине, уз посебно залагање ресерног министра, господина Едина Рамића и господина Слободана Томића, делегата у Дому народа Парламента Федерације Босне и Херцеговине. [1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Обнова храма у Добричу”. Епархија захумско-херцеговачка и приморска. Приступљено 25. 9. 2016.