Шаблон:ИЧ-BMW

С Википедије, слободне енциклопедије
Лого BMW-а
Лого BMW-а

BMW AG (IPA: О овој звучној датотеци /ˈbeːˈʔɛmˈveː/; изворно иницијализам за нем. Bayerische Motoren Werke Aktiengesellschaft) немачка је мултинационална компанија која тренутно производи луксузне аутомобиле и мотоцикле, а такође је производила и авионске моторе до 1945. године.

Компанија је основана 1916. године и седиште јој је у Минхену (Баварска). BMW производи моторна возила у Немачкој, Бразилу, Кини, Индији, Јужној Африци, Уједињеном Краљевству и Сједињеним Државама. Године 2015, BMW је био дванаести највећи произвођач моторних возила на свету — са 2.279.503 произведена аутомобила. Породица Квант је дугогодишњи власник деоница компанија, а већи остатак деоница је фри-флоут.

Аутомобили се продају под брендовима BMW (уз подбрендове BMW M за перформанс моделе и BMW i за плагин електрична аута), Мини и Ролс-Ројс. Мотоцикли су на тржишту под брендом BMW Motorrad. Компанија има значајног удела у историји мотоспортова, поготово тјуринг ауто трка, Формуле 1, спортских трка и трке Isle of Man TT.