Dragoljub Firulović Firul

С Википедије, слободне енциклопедије
Dragoljub Firulović – Firul
Datum rođenja(1956-04-20)20. april 1956.
Mesto rođenjaBukovče, kod Negotinа
 SFRJ, danas Srbija
Zanimanje
  • slikar
  • pesnik
  • muzičar

Dragoljub Firulović — Firul (20. april 1956) srpski je slikar, pesnik i muzičar.

Biografija[уреди | уреди извор]

Slikarstvo je učio na letnjoj akademiji likovnih umetnosti Pena koju je vodio njen osnivač, poznati majstor slikarstva Radislav Trkulja, uz učešće i drugih istaknutih slikara i profesora likovnih Akademija u trajanju od osam godina.

Kao pesnik i član Udruženja književnika Srbije[1] objavio je četiri zbirke poezije: Umiranje vode, Ja, Galerije ili rimovanje u slikarstvu, Lov na kamenje i Sin Anđela, kao i spomen-izdanje Mi smo Astafir. Knjige Ja, Galerije ili rimovanje u slikarstvu i Sin Anđela objavljene su i u prevodu na rumunski jezik.

Jedan je od osnivača Umetničkog udruženja Krajinski krug,[2] čiji je i aktuelni predsednik, kao i udruženja likovnih stvaralaca Negotina. Pokretač je Umetničko-ekološkog udruženja Lovci na kamenje.

Do sada je imao 20 samostalnih izložbi i više grupnih u zemlji i inostranstvu. Učesnik je velikog broja likovnih kolonija u Srbiji i svetu, a njegove slike nalaze se u zbirkama brojnih kolekcionara.

Bavi se i muzikom. Sa maestrom trube Miletom Paunovićem je 2009. godine snimio kompakt-disk pod nazivom Sa istoka sunce (PGP RTS)[3] inspirisan izvornim motivima Negotinske i Timočke Krajine. Često nastupa sa pijanistom Bojanom Čukićem izvodeći narodne pesme u originalnim džez aranžmanima.

Dobitnik je uglednih nagrada i priznanja među kojima su nagrada Akademije Ivo Andrić,[4] Majska nagrada grada Negotina i Međunarodna nagrada Nikita Stanesku (Rumunija).

Trenutno živi i radi u Negotinu u ateljeu Firul.

Bibliografija[уреди | уреди извор]

Izvor: Virtuelna biblioteka Srbije — COBISS

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Uprava Udruženja književnika Srbije”. Udruženje književnika Srbije. 2019. Архивирано из оригинала 03. 06. 2019. г.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  2. ^ „Krajinski krug”. Glas javnosti. 2001. Архивирано из оригинала 26. 05. 2019. г. 
  3. ^ „Sa istoka sunce (PGP RTS)”. Discogs. 2009. 
  4. ^ „Odluka žirija Akademije Ivo Andrić za 2015.godinu”. Udruženje Književnika Srbije. 2015. Архивирано из оригинала 03. 06. 2019. г. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]