Miodrag Kostić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Miodrag Kostić

Miograg Kostic Kole.jpg

Rođen: 25. avgust 1959.
Vrbas (FNRJ)

Miodrag Kostić „Kole“ (Vrbas, FNRJ, 25. avgust 1959) je srpski privrednik crnogorskog porekla. Vlasnik je kompanije MK Group.

Obrazovanje[уреди]

Miodrag Kostić po obrazovanju je diplomirani ekonomista. Diplomirao je sa prosečnom ocenom 6,22 na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu, na smeru Informacione tehnologije (1983). Diplomski rad je bio na temu postavljanja informatičkog sistema u šećerani u Vrbasu.[1]

Privatni život[уреди]

Potiče iz vojvođanske, doseljeničke porodice. Rođen je 25. avgusta 1959. u Vrbasu. Otac mu je bio vozač, a majka kuvarica. Poreklom je iz Crne Gore[2] iz Nikšića, tačnije iz Župe nikšićke. Krajem pedesetih godina prošlog veka, tražeći bolje uslove za život, porodica Kostić preselila se iz tog kraja u Vrbas.

Tokom osnovnog obrazovanja u Vrbaškoj gimnaziji počeo je da igra fudbal. Tokom studije nastavio je da profesionalno igra fudbal za Spartak iz Subotice. Vojsku, tadašnju JNA, služio je u blizini Beograda, u Jakovu.

Miodrag Kostić oženio se u 31. godini života (1990) sa Marijanom Čolić (1971) iz Vrbasa, modnom kreatorkom sa kojom ima troje dece Dajanu (1990), Aleksandra (1993) i Anđelu (1997). Aleksandar i Anđela su rođeni na Floridi, gde su Kostićevi živeli do 1999. kada su se Marijana i Miodrag razveli. Miodrag Kostić poznat je javnosti i kao „srpski kralj šećera“.

Poslovna karijera[уреди]

Na početku karijere, po završetku fakulteta, vrlo kratko je radio u društvenom sektoru.

Počeo je kao snadbevač Fabrike šećera u Vrbasu repromaterijalom. Posle nekoliko meseci otišao je jer, kako kaže, nije bio spreman da „trpi” birokratiju i sporost sistema. Po njegovim rečima najlepši biznis bio mu je na samom početku preduzetničke karijere, kada je imao malu porodičnu radionicu za proizvodnju kukuruznog flipsa sa samo 15 zaposlenih radnika.

Od 1983. počinje da se bavi privatnim biznisom — prvo kao vlasnik privatne firme za trgovinu, uvoz-izvoz i proizvodnju koja 1995. godine prerasta u MK Group. Danas je to sistem koji broji 35 preduzeća, zapošljava oko 4.000 radnika u Srbiji i Ukrajini i ostvaruje godišnji promet više od 500 miliona evra.[3]

Najveći deo poslovanja MK Group se odnosi na šećernu industriju, poljoprivrednu proizvodnju, industriju i trgovinu poljoprivrednim proizvodima. Sedište holdinga nalazi se u Beogradu, a povezana preduzeća smeštena su širom Srbije. Od 2006. godine kompanija počinje da svoje poslovanje širi i na zemlje u regionu poput Ukrajine.

Pored toga, Kostić je ulagao i u apartmanski kompleks na Kopaoniku.[4]

Godine 2009. osnovao je novu kompaniju, MK Mountain Resort, pod čijim se okriljem nalaze hoteli Grand i Angella[5] kao i apartmansko naselje Konaci „Sunčani Vrhovi”.

Osnovao je i kompaniju MK Fintel Wind, čija je osnovna delatnost proizvodnja „zelene“ električne energije, a ulagao je i u razvoj obnovljivih izvora energije u Srbiji, na prvom mestu energije vetra.[6][7]

U sastav MK Group, sredinom novembra 2011. godine, ulazi domaća kompanija Carnex, vodeća kompanija na teritoriji Srbije u oblasti proizvodnje mesa i prerađevina od mesa.

Politički angažman[уреди]

Nakon završetka fakulteta osamdesetih Kostić je bio u Komunističkoj omladini, a kasnije su ga primili i u Savez komunista i mada njegovo članstvo u toj organizaciji nije bilo aktivno. Bio je osnivač Građanske stranke u Novom Sadu i poznat kao opozicionar u odnosu na tada aktuelni režim Slobodana Miloševića, a i kao prijatelj i saradnik nekih opozicinih stranaka. Stranka je učestvovala na izborima 1990. za Gradsku skupštinu Novog Sada. Dve godine kasnije (1992), tadašnji potpredsednik Demokratske stranke Đorđe Pašić, Kostića upoznaje sa političkim liderom Zoranom Đinđićem.[8]

Miodrag Kostić bio je direktor jedne od najvećih političkih stranaka (Demokratske stranke) u Srbiji. Vratio je člansku kartu Demokratske stranke (DS) 2000. godine kada je ova politička partija, postala stranka na vlasti. Od tada se nije uključivao u svet politike.

Humanitarni rad[уреди]

MK Group je donirala oko 220 hiljada evra za izgradnju kuće za mlade u SOS Dečjem selu u Kraljevu.[9] Tokom proleća, 25. maja 2012. postavljen je kamen temeljac, a 24. septembra 2012, postavljena krovna konstrukcija kuće. U periodu od nepunih šest meseci, 29. novembra uručeni su ključevi novog doma SOS dečjeg sela u Kraljevu. Svečanosti je prisustvovao i predsednik Srbije. MK Group tradicionalno omogućuje besplatno zimovanje za 30 najboljih osnovaca sa Kosova.[10] Među ostalim humanitarnim akcijama MK Group su i donacija od milion dinara za humanije uslove boravka najugroženijima,[11] donacija 24 tone šećera poplavljenim područjima u Republici Srpskoj,[12] donacija u iznosu od milion dinara Opštini Trgovište koja je namenjena saniranju posledica poplava koje su pogodile ovu opštinu na jugu Srbije[13] kao i pomoć najugroženijima u opštini Kraljevo koju je pogodio zemljotres.[14]

Zadužbina Miodraga Kostića[уреди]

Kostić je juna 2013. godine, zajedno sa svojom majkom Roksandsom, predao na trajno korišćenje porodičnu kuću Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, čime je osnovao trajnu Zadužbinu Miodraga Kostića.

Kuća se nalazi u Petrovaradinu i namenjena je za korišćenje kao roditeljska kuća za trajni smeštaj dece pri Službi za hematologiju i onkologiju Instituta, i Nacionalnog udruženja roditelja dece obolele od raka. Kuća je predata vladi pokrajine Vojvodine, koja je u obavezi da je koristi za potrebe “Roditeljske kuće. Objekat ima 1.400 m2 i 16 ari placa.

Kostić je osnivanje zadužbine obavio simboličnim uručivanjem ključeva zadužbine predsedniku pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću, koji je ključ predao direktoru Dečije bolnice Slobodanu Grebeldingeru i istakao da je to objekat od izuzetnog, nacionalnog značaja.


Nagrade i priznanja[уреди]

Dobitnik je velikog broja priznanja i nagrada. Miodrag Kostić bio je proglašen za „Poslovnu ličnost godine“,[15] „Najuspešnijeg čoveka Vojvodine”, „Najuspešnijeg privrednika”, „Najboljeg menadžera jugoistočne Evrope 2011“.[16] Dobitnik je nagrade „Zlatni dinar Cara Dušana - kompanija decenije”, „Beogradski pobednik”, „Biznis partner godine” i drugih. Kompanija na čijem je čelu je nekoliko puta proglašavana najuspešnijom kompanijom u Srbiji i regionu.

Članstva i funkcije[уреди]

Predsednik je Upravnog odbora AIK banke,[17] od decembra 2012. godine je i predsednik Srpskog poslovnog kluba „Privrednik”,[18] takođe je i predsednik „Srpsko-beloruskog poslovnog saveta“, član brojnih domaćih i međunarodnih poslovnih udruženja.

Mediji[уреди]

Miodrag Kostić pisao je kao kolumnista u nedeljniku NIN o društveno-ekonomskim temama kao što su: privatizacija, prodaja zemljišta, Srbija u EU, kako sačuvati budućnost Srbije, reindustrijalizacija, srpski šećer strateški proizvod za evropsko tržište, liderstvo u Srbiji, ekonosmka kriza, saradnja sa regionom, trendovi i očekivanja u ekonomskoj politici Srbije i sl.

Dnevni list Blic, Miodraga Kostića uvrstio je u listu „300 najmoćnijih u Srbiji“.[19] Prema „Forbsovoj“ listi iz 2013. godine najbogatiji je Srbin, tada je vrednost njegovog kapitala procenjena na 234 miliona evra, što ga je činilo trećim po bogatstvu na prostoru bivše Jugoslavije.[20]

Reference[уреди]

References[уреди]