Mirko Buljančević

С Википедије, слободне енциклопедије
Mirko Buljančević
Datum rođenja2. avgust 1965.
Mesto rođenjaĆuprija
 SFRJ
SupružnikMirjana

Mirko Buljančević (Ćuprija, 2. avgust 1965) srpski је kulturni radnik, novinar i grafičar.

Bigrafija[уреди | уреди извор]

Rođen u Ćupriji 2. avgusta 1965. gododine, gde završava i gimnaziju „Pomoravski heroji“ 1984. Iste godine upisuje i Višu geodetsku školu u Beogradu, a 1987. diplomira na Višoj školi za novinarstvo na jugoslovenskom institutu za novinarstvo i postaje honorarni saradnik u emisiji „Riznica“ II programa Radio Beograda. 1988. Intezivno radi na prikupljanju godišnjih običaja Vlaha u Pomoravlju uz stručnu pomoć dr Petra Kostića. Prikupljeni materijal nikad nije publikovan u celosti, nego samo pojedini delovi u emisijama Radio Beograda. 1989. se seli za Herceg Novi, gde i danas živi i radi. Oženjen je i ima sina Rastka i ćerke Andreu i Ivanu.

Sport[уреди | уреди извор]

Sportom je počeo rano da se bavi i 1981. postaje član prve ekipe OK Morava iz Ćuprije na mestu tehničara, no sportsku karijeru okončava, zbog zdravstvenih razloga, 1986. u OK Obilić iz Beograda.

Kultura - umetnost[уреди | уреди извор]

Sa narodnim igrama se susreo još u osnovnoj školi i ostao je uz njih do danas.

Dolaskom u Beograd, na nagovor Branislava Pelivanovića Mašinca, pravo igračko obrazovanje stekao je u AKUD-u Branko Krsmanović. Selidbom u Herceg Novi aktivno se uključuje u kulturni život grada, te biva postavljen za umetničkog rukovodioca KUD-a „Sloga“ (1989), KUD-a „Igalo“ (1991).

1992 - 2012 sa grupom entuziasta osniva Umjetnički centar „AS“ u Herceg Novom sa kojim postiže zapažene uspehe i van granica bivše SFRJ. U AS-u je radio kao rukovodilac škole folklora, umetnički rukovodilac ansambla narodnih igara i pesama, tehnički direktor UC „AS“ i umetnički direktor UC „AS“. Sarađivao je sa najznačajnijim koreografima sa prostora bivše Jugoslavije.

2008. angažovan je kao realizator Festivala solo pjevača „Bruna Špiler“. Архивирано на сајту Wayback Machine (15. фебруар 2015)