Moto Perpetuo

С Википедије, слободне енциклопедије
Мото Перпетуо
Настанак и садржај
АуторВјећеслав Берар
ЗемљаСрбија
Језиксрпски
Издавање
Издавач„Прометеј“
Датум2013.
Тип медијаброширано
Класификација
ISBN?978-86-515-0825-0

Мото Перпетуо (деминутив романа) је прва књига Вјећеслава Берара. Роман је објављен септембра 2013. године у издању новосадске издавачке куће „Прометеј“.

Уредник књиге је Зоран Колунџија, а рецензент Милутин Ж. Павлов. Издавач је номиновао књигу за „Нинову” награду за најбољи роман године.[1]

Прича У ритму Марангоне из романа објављена је у часопису Argus Books Online Magazine[2] и у часопису Бдење[3] , као и на разним књижевним сајтовима; такође је уврштена у антологију "Речи у времену"[4], и преведена је на италијански и енглески језик.

Из рецензије[уреди | уреди извор]

У иследном поигравању речи, у реченицама обојеним музичким лексемама, настајао је овај роман добрано натопљен наоблаком равничарског поднебља, а помало и водњикавим акварелом који лагано и посигурно благом сумаглицом веште речитости заводи и плени читаоца. Започет тестаментарном енигмом, с некако припознатим лајтмотивом у галаксији већ исписаних књига загонетно кроз роман одгонетних кључића за тамо неке фиоке.

— Из рецензије Милутина Ж. Павлова

Он је у основи једна фантазија, од туда и наслов Moto Perpetuo, по једној Паганинијевој композицији која, по речима писца, дочарава непрекидност, трајност, континуитет, а из тога произилази да га доживљава као музику, што је даје потпуну синергију текста и мелодије, аудио-визуелног, па га можемо назвати и музичким романом који тежи да унесе нешто ново у књижевност. Роман има музички наслов и читаоца доводи у стање слично хипнози, месечарењу. Читање овог романа је сањање отворених очију. Осим са музиком, роман је у спрези са сном, а писац повезује књижевност и сан исписујући неке од најлепших пасуса овог романа [5].

— Марија Пргомеља (КОНКУРСИ РЕГИОНА)

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Од мрака до заповести: Више од 120 романа засад је у игри за престижну награду, коју додељује наш лист“ Архивирано на сајту Wayback Machine (1. фебруар 2014), НИН, Београд, децембар 2013.
  2. ^ Argus Books Online Magazine. Архивирано из оригинала 18. 01. 2014. г. Приступљено 17. 01. 2014. 
  3. ^ Бдење, часопис за књижевност, уметност и културну баштину број 39, година XII, јануар-март 2014 (ISSN 1451-3218)
  4. ^ Антологија „Речи у времену“. Архивирано из оригинала 18. 01. 2014. г. Приступљено 17. 01. 2014. 
  5. ^ КОНКУРСИ РЕГИОНА

Спољашње везе[уреди | уреди извор]