Saveta Mašić

С Википедије, слободне енциклопедије
Saveta Mašić
Saveta Mašić
Datum rođenja(1941-10-12)12. октобар 1941.
Mesto rođenjaJelašci, kod Kalinovika
 SFRJ
Zanimanjearhitekta, grafički dizajner
SupružnikSlobodan Mašić(с. 2016)

Saveta Mašić (Jelašci, 12. oktobar 1941), srpski je arhitekta i grafički dizajner. Članica je Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”, gde se nalazi njen legat.

Biografija[уреди | уреди извор]

Rođena je 12. oktobra 1941. u Jelašcima kod Kalinovika. Otac joj je Božo Puhalo a majka Grozda. Maturirala je 1959. u Prvoj zemunskoj gimnaziji a diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1966. u klasi profesora Bogdana Bogdanovića.

Posle studija prvi je direktor Zavoda za urbanizam u Staroj Pazovi.

Sa Slobodanom Mašićem, Borom Ćosićem i Dragošem Kalajićem 1968. osniva radionicu grafičkog i arhitektonskog dizajna Studio Structure.

U periodu od 1966−1996 sa Slobodanom Mašićem grafički oblikuje preko 80 plakata i identiteta, za uglavnom novonastale festivale BITEF, FEST i pozorišta ATELJE 212, Jugoslovensko dramsko pozorište

Sa Slobodanom Mašićem, Milošem Perovićem i Ljubicom Perović 1969. učestvuje na godišnjem konkursu Šinkenšiku u Japanu sa projektom OIKOS, kuće budućnosti. Sa istim autorom je postavila prvu postavku Muzeja afričke umetnosti u Beogradu 1975. i uradila projekat postavke Vojvođanskog muzeja u Novom Sadu.

1984. izdaje Nezavisna izdanja i Ediciju NOVA, čiji su urednici, redaktori i dizajneri bili Saveta i Slobodan Mašić. U okviru izdavačke kuće Nezavisna izdanja, objavljeno je oko 500 naslova.

Suprug joj je bio Slobodan Mašić (1939—2016).

Izložbe[уреди | уреди извор]

Učestvovala na Bijenalu u Veneciji (1972) i na grupnim izložbama u Tojami (Japan), Brnu, Varšavi, Parizu, Lahtiju (Finska), Kolorado Springsu (SAD), Kilu, Brnu, Štutgartu, Parizu, Ljubljani (BIO), Zagrebu (ZGRAF), Beogradu i dr.

Zaostavština[уреди | уреди извор]

Muzej primenjene umetnosti u Beogradu[уреди | уреди извор]

Dizajn plakata za 9. BITEF (1975)

Zaostavština Savete i Slobodana Mašića, koja se odnosi na vizuelne komunikacije – arhitekturu, dizajn plakata, knjiga, časopisa, publikacija, špica za filmove, TV emisije i dr. – nalaze se u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Na izložbi „Mašić“ održanoj 2018. godine u Muzeju primenjene umetnosti, prikazan je veći deo radova Savete i Slobodana Mašića, a izložba je osvojila „Nagradu Lazar Trifunović“, priznanje DIUS (Društva istoričara umetnosti Srbije) za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u 2018. godini.

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“[уреди | уреди извор]

Saveta Mašić je član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ u Beogradu.

Svetozar Vlajković "Čubura, negde u Kaliforniji" (Nezavisna izdanja, 1976).

Na inicijativu osnivača „Adligata“ Srbe Ignjatovića, odlučila da „Adligatu“ pokloni deo svoje zaostavštine u koju je uključena i zaostavština njenog supruga Slobodana.

Poklonila je ostatak njihove izdavačke delatnosti „Nezavisnh izdanja“ (1966-2016), deo njihove lične biblioteke, arhivu izdavačke kuće i rukopise neštampanih knjiga.

Ukupno više od 27.000 komada publikacija slavnih Mašićevih „Nezavisnh izdanja“, između ostalog više stotina knjiga sa posvetama, kao i više stotina izuzetnih stranih arhitektonskih časopisa.

Među knjigama i časopisima iz srpske i jugoslovenske literature, filozofije, sociologije i likovnih umetnosti našlo se i nekoliko desetina izuzetno važnih posveta autora. Posebnu zbirku čine časopisi iz oblasti arhitekture, umetnosti i dizajna sakupljani iz celog sveta od 1970. do 1980. godine.

Dobitnica je Povelje zahvalnosti, priznanja koje se dodeljuje zaslužnim članovima „Adligata“.

Nagrade[уреди | уреди извор]

  • Nagrada Bijenala u Brnu
  • Dve Velike nagrade Majskog salona u Beogradu
  • Nagrada Bijenala industrijskog oblikovanja u Ljubljani
  • Nagrada Oktobarskog salona u Beogradu, sa Slobodanom Mašićem
  • Nagrada ULUPUDS-a za životno delo, 1993.

Galerija[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. Muzej primenjene umetnosti - MAŠIĆ Retrospektivna izložba vizuelnih komunikacija - https://mpu.rs/izlozbe/masic/
  2. Muzej afričke umetnosti - Stalna postavka - http://mau.rs/sr/stalna-postavka.html
  3. BITEF (Beogradski internacionalni teatarski festival - http://52.bitef.rs/O-nama/229/Istorijat.shtml
  4. BITEF dizajn plakata - http://digitalniarhivbitefa.unilib.rs/arhiva/bitef-5/
  5. FESTastični plakati - http://42magazin.rs/festasticni-plakati/
  6. Olivera Miletić: „Žene u primenjenoj grafici u Srbiji“, Beograd, 2017. - http://dizajnerke.rs/ Архивирано на сајту Wayback Machine (12. август 2020)

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]