Ђовани Алемано

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ђовани Алемано
Alemanno Colosseo.jpg
Ђовани Алемано
Биографија
Датум рођења(1958-03-03)3. март 1958.(61 год.)
Место рођењаБари
Италија
Политичка
партија
Народ слободе

Ђовани „Ђани“ Алемано (итал. Giovanni Alemanno, * 3. март 1958. у Барију) је италијански политичар и бивши градоначелник Рима.

Ђани Алемано је студирао инжењерство и рано је постао члан Fronte della Gioventù, омладинске организације неофашитичке странке МСИ. У то време био је више пута ухапшен, на пример због физичких напада на студенте и бацања ватрених паљби на совјетску амбасаду. Од 1988. до 1991. био је председник поменуте неофашистичке омладинске организације.

Године 1990. постао је посланик МСИ у регионалној скупштини регије Лацио, после трансформаије МСИ у нову партију Националну алијансу у 1994. посланик у италијанској скупштини. Унутар нове АН припада десном крилу destra sociale. У влади Силвио Берлусконија постао је 2001. министар пољопривреде и шумарства. Године 2006. први пут се кандидовао за место градоначелника Рима, које је тада добио левичарски политичар Валтер Велтрони. На изборима у априлу 2008. за градоначелника Рима, Алемано је победио са 53,7 % гласова.

Ожењен је Исабелом, ћерком Пино Раути, чланом старе фашитичке партије Италије Мусолинија и касније оснивачем МСИ. Са њом има једног сина.