Јахја Фехратовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јахја Фехратовић
Jahja-fehratovic.jpg
Јахја Фехратовић
Биографија
Датум рођења (1983-03-29)29. март 1983.(34 год.)
Место рођења Нови Пазар
СФРЈ
Држављанство  Србија
Религија Ислам
Професија доктор књижевности
Политичка
партија
Бошњачка демократска заједница Санџака

Јахја Фехратовић (29. март 1983, Нови Пазар, СР Србија, СФР Југославија) је председник Бошњачке демократске заједнице Санџака[1] и председник Бошњачке културне заједнице[2].

Биографија[уреди]

Основну школу и средњу Медресу „Гази Иса-бег“ завршио је у родном граду, основне студије књижевности народа БиХ и босанскога језика на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву 24. 5. 2007, магистарску тезу Поетика и политика усмене и писане револуционарне поезије одбранио је 28. 6. 2012. године на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, а докторску радњу „Књижевнохисторијске и поетичке особености санџачкобошњачке књижевности“ 28. 6. 2013. године на истом Универзитету.

Академске 2007/2008. године, Фехратовић је изабран у трочлану групу академских радника, коју су именовали Ректорат Сарајевског универзитета и Министарство за образовање Кантона Сарајево, а која је ангажована на остварењу међународног пројкета оснивања прве катедре босанског језика изван матичног говорног подручја. Фехратовић је један од оснивача Катедре босанскога језика на Факултету за уметност и културу Универзитета у Тракији у Републици Турској.

На споменутом универзитету је две академске године радио као предавач и лектор босанског језика.

  • Академске 2009/2010. године враћа се у Нови Пазар и запошљава на Интернационалном универзитету у Новом Пазару као сарадник у настави. Од академске 2009/2010. године, ради на Катедри за бошњачку књижевност Департмана за филолошке студије Интернационалног универзитета у Новом Пазару.
  • 2010. и 2012. године бива постављен за управника Универзитетске библиотеке ИУНП.
  • 2010. године изабране је за председника Бошњачке културне заједнице.
  • 2011. године бива изабран за председника Извршног одбора Бошњачког националног већа.
  • 2012. године на изборима за председника Републике Србије био је шеф Изборног штаба председничког кандидата Муфтије Муамера еф. Зукорлића.
  • 2013. године изабран је за председника Бошњачке демократска заједнице Санџака.

Референце[уреди]