Јахја Фехратовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јахја Фехратовић
Jahja-fehratovic.jpg
Јахја Фехратовић
Биографија
Датум рођења (1982-03-29)29. март 1982.(36 год.)
Место рођења Нови Пазар
СФРЈ
Држављанство  Србија
Религија Ислам
Професија доктор књижевности
Политичка
партија
Бошњачка демократска заједница Санџака

Јахја Фехратовић (Нови Пазар, 29. март 1982) српски је политичар, председник Бошњачке демократске заједнице Санџака[1] и председник Бошњачке културне заједнице.[2]

Биографија[уреди]

Основну школу и средњу Медресу „Гази Иса-бег“ завршио је у родном граду, основне студије књижевности народа БиХ и бошњачког језика на Филозофском факултету Универзитета у Сарајеву 24. маја 2007, магистарску тезу „Поетика и политика усмене и писане револуционарне поезије” одбранио је 28. јуна 2012. године на Интернационалном универзитету у Новом Пазару, а докторску радњу „Књижевнохисторијске и поетичке особености санџачкобошњачке књижевности“ 28. јуна 2013. године на истом Универзитету.

Академске 2007/2008. године, Фехратовић је изабран у трочлану групу академских радника, коју су именовали Ректорат Сарајевског универзитета и Министарство за образовање Кантона Сарајево, а која је ангажована на остварењу међународног пројкета оснивања прве катедре бошњачког језика изван матичног говорног подручја. Фехратовић је један од оснивача Катедре бошњачкога језика на Факултету за уметност и културу Универзитета у Тракији у Републици Турској где је две године радио као предавач и лектор за бошњачки језик.

Академске 2009/2010. године враћа се у Нови Пазар и запошљава на Интернационалном универзитету у Новом Пазару као сарадник у настави. Од академске 2009/2010. ради на Катедри за бошњачку књижевност Департмана за филолошке студије Интернационалног универзитета у Новом Пазару.

  • 2010. и 2012. године бива постављен за управника Универзитетске библиотеке ИУНП.
  • 2010. године изабране је за председника Бошњачке културне заједнице.
  • 2011. године бива изабран за председника Извршног одбора Бошњачког националног већа.
  • 2012. године на изборима за председника Републике Србије био је шеф Изборног штаба председничког кандидата Муамера еф. Зукорлића.
  • 2013. године изабран је за председника Бошњачке демократска заједнице Санџака.

Референце[уреди]