Јањина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јањина
Ιωάννινα
Основни подаци
Држава Застава Грчке Грчка
Периферија Епир
Округ Јањина
Становништво
Становништво (2011) 112.486[1]
Густина становништва 279,83 ст./km²
Географске карактеристике
Координате 39°40′N 20°51′E / 39.67, 20.85
Временска зона UTC+2 (EET), лети UTC+3 (EEST)
Надморска висина 480 m
Површина 401,98 km²
Јањина на мапи Грчке
{{{alt}}}
Јањина
Јањина на мапи Грчке
Остали подаци
Поштански код 45x xx
Регистарска ознака ΙΝ
За друга значења, погледајте Јањина (вишезначна одредница).

Јањина (грч. Ιωάννινα) је град у северозападној Грчкој и управно средиште и округа Јањина и периферије Епир. Јањина је од престонице Атине удаљена 450 km, а од Солуна 290 km.

Јањина је свеколико средиште Епира и целе северозападне Грчке на свим пољима, јер у граду постоје две велике болнице (општа и универзитетска), као и Универзитет Епира и Технолошки институт Епира (део).

Име[уреди]

Град је вероватно добио данашњи назив по свецу-заштитинку првобитног града, св. Јовану (грчки „Јани"), тако да би у преводу Јанина била „Јованов град“.

Природни услови[уреди]

Поглед на старо градско језгро
Један од малих градских тргова

Град Јањина се налази у средишњем делу историјске покрајине Епир, а поред Јањинског језера или Памвотиде. Град се налази на надморској висини од 480 m и окружен је планинама: Томарос на југу, Мителкели на северу. Област Јањине је веома прометна, јер је пресеца се важан пут Игњација, а на овом месту се у овај пут сустиче много месних путева.

Клима у Јањини је због надморске висине града (готово 500 m) и затворености овог подручја континетнална, за коју су особене изузетно жарна лета и хладније и кишовите зиме са не баш тако ретким снегом.

Историја[уреди]

Најстарији археолошки налази у подручју Јањине говоре да је ово подручје било насељено још у време праисторије. У 5. веку п. н. е. пово одручје потпало је под власт античке Македоније. У 2 веку п. н. е. оно је пало под староримску власт.

На почетку средњег века (510. г.) први пут се јавља насеље на овом месту под називом „Нова Евбеја“ и то у оквиру Византије за време владавине цара Јустинијана Првог. 879. године. Јањина се први пут јавља под данашњим именом у византијским списима, када се спомиње постојање месног епископа. Град је остао седиште епископије и током раздобља владавине Бугара у 10. веку. 1082. године град је припао Норманима из јужне Италије. У 13. веку после заузећа Цариграда од стране Крсташа Јањина постаје један од неосвојених градова у оквиру Епирске деспотовине, што привлачи нове досељенике и повећава значај граду. 1318. године град поново припада Византији и добија бројне повластице. Ускоро Јањина потпада под власт Србије, задржавши све повластице. У ово време град достиже веома висок развој и постаје значајно средиште у овом делу Балкана.

1430. године Јањина пада под отоманску власт, задржавајући одређене повластице. Оне нису биле довољне, па је 1611. године подигнут Скилософосов устанак. Турци су угушили устанак, укидају повластице и расељавају грчко становништво изван утврђеног дела града. У утврђењу се насељавају муслимани и јевреји. Град се убрзо обновио, захваљујући развоју занатства и трговине и везама са Западом (нарочито са Млецима). Захваљујући томе током 18. века отвара се много културно-образовних установа у Јањини. Крајем 18. века, за време владавине Али-паше Јањинског, моћ града је била толика да почиње процес лоших односа са Портом у Стамболу. Све ово је прекинуто 1821. г. Грчким устанком, када турске трупе успостављају власт у граду. 1869. године. Јањину захвата пожар и уништава стари град. Град се обнавља по новим плановима немачког архитекте Холца. Упоредо се обнаваљају и градске установе и куће.

Тек 1913. године град припада савременој Грчкој, а после Грчко-турског рата 1923. године у град се досељавају и грчке пребеглице из Мале Азије. Они замењују некадашње муслиманско становништво, које се исељава у Турску. Током 20. века град се развија у подручно средиште Епира.

Становништво[уреди]

Јањина данас има око 70.000 становника у граду и околини. Становништво су углавном етнички Грци. Кретање становништва по последњим пописима било је следеће:

Демографија
1981. 1991. 2001. 2011.
44.829 56.699 61.629 65.574

Кретање броја становника у општини по пописима:

Демографија
1991. 2001. 2011.
63,725 70,203 112.486[1]

Привреда[уреди]

Јањина је одувек била развијен занатски центар, а то је и данас (јувелирство, кујунџијство, сувенири). Град је познат и фабрици минералне воде и као средиште производње фета сира.

Град је важно саобраћајно чвориште у Грчкој. Јужно од града пролази савремени ауто-пут Игњација, а у близини града је и Аеродром Јањина.

Занимљивости[уреди]

Јањина спада у грчке градове са веома добро очуваном градском структуром из отоманског раздобља, као и са јасним утицајем балканске архитектуре. Посебно је занимљиво полуострво са тврђавом, где постоје споменици из турског раздобља. Нарочито су привлачне цркве и џамије.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 „Detailed census results 2011”. Приступљено 7. 5. 2015.. 

Спољашње везе[уреди]