Једнорог

С Википедије, слободне енциклопедије
Сматра се како само нежна девица може умирити несташну нарав једнорога

Према митологији, једнорог је бели коњ са рогом на челу, чим телом тече сребрна крв. Верује се да ће онај ко убије то величантвено биће и пије његову крв, бити заувек проклет. Осим тога, верује се да његова крв спашава човека на самрти, али спашена особа је тада осуђена на проклетство полуживота. Прах направљен од његовог рога сматра се чудотворним леком за све болести. О његовом постојању нема материјалних доказа, будући да су наводни једнорогови рогови заправо издужени предњи зуб нарвала, ретке врсте морских сисара.

Једнорогов изглед је раније многим природњацима изгледао сасвим могућ; бело или жуто крзно, витко мишићаво тело, кратка разиграна грива, брзина покрета и оно најистакнутије, бели, велики уврнути рог који расте изнад његових очију. Доживљавало га се као елегантну животињу лаганог хода, витког тела, дуге гриве, поносно наглашеног врата и племенитих крупних очију.

О једнорогу се пише већ више од 3000 година. Аутори су најчешће људи здравственог и друштвеног угледа којима би се требало веровати. У њиховим очима једнорог је заиста постојао. Године 1905. словачки радници су, прокопавајући окно у једном руднику, открили животињске костуре, а претпостављало се да су то били остаци легендарног једнорога, али истраживања су се настављала. Докази постојања једнорога више се нису нашла.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]