Митологија

Из Википедије, слободне енциклопедије

Научна класификација[уреди]

Већина религија се може проучавати кроз четири основна одсека и њихову претходницу.

Преанимизам, како етнолози називају Врачањемагију, претходило је и створило религију. Не претпоставља ни демоне ни душе покојника, оно оперише само са оном неодрећеном духовном силом, која је иманентна људима у целој природи, а та духовна сила је мана а дисциплина вере манаизам

  1. Општа анимологија као грана или анимизам као веровање, при чему је први облик те религиозности био манизам. Манифестациони облици су били култ предака и култ природе и у том склопу магијска пракса која их прати као саставни део сваке релгије. Укратко, анимизам је такво веровање по којем је целокупна стварност прожета или настањена духовима или душама, и у извесном смислу та је стварност замишљена као жива. На првом степену у манизму, духовна сила је имперсонална, али присутна у читавој природи.
  2. Демонологија, као виши и у историјском смислу млађи слој религиозности, на ком се ступњу сада и природа и човек, људски свет посматра као инкарнација демона, безличних облика волшебних бића, која настањују шуме и воде, камен и васиону, али и животињски свет-змија, вук, петао, медвед, као и у самосталном полуљудском облику, вампир, змај, караконџула, виле. Сматра се нетачна класификација као нижа биће или нижом митологијом, јеp постоји засебни, виши степен који се зове митологија.
  3. Митологија, као виши и млађи ниво историјске артикулације религије, на коме у већој или мањој мери перзстирају и сви ранији слојеви, и општа духовна анимистичка снага, безлична сила Мана, Оренда, Вакан, као и демонска обличја са другог нивоа. Митологија се јавља као систем који не мора да је увек и сасвим уобличен, он садржи и низ митских ликова, божанстава, хероја надљудске снаге, који се диференцирају у строго људском облику. Манифестне форме ове религиозности су Хтонизам –богови доњег света, и Соларно божанствао – богови горњег света.
  4. Откривена религија- хришћанство, јудаизам, ислам, будизам као најмлађи ступањ религијске индивидуализације. Пут од мане иде преко демонологије и митологије као форми полуљудских и људских божанских ликова, где божанства попримају људски облик али у мноштву богова – Политеизам . У монотеистичким религијама бива окончан процес религијске индивидуализације, па се ствар завршава у духовности једне божанске личности Бог, Алах....

Митологије по регијама[уреди]

Африка[уреди]

Зулу митологија
Египатска Митологија

Азија[уреди]

Будистичка митологија
Јапанска митологија
Кинеска митологија
Корејска митологија
Индијска митологија

Аустралија и Океанија[уреди]

Малинизејска митологија
Микронезијска митологија
Полинезијска митологија
Митологија Абориџина

Блиски исток[уреди]

Арапска митологија
Хришћанска митологија
Исламска митологија
Сумерска митологија
Јеврејска митологија

Европа[уреди]

Англосаксонска митологија
Енглеска митологија
Етрурска митологија
Грчка митологија
Келтска митологија
Хришћанска митологија
Немачка митологија
Римска митологија
Словенска митологија
Нордијска митологија
Религија и митологија Старих Словена
Српска митологија

Северна Америка[уреди]

Америчка митологија
Навахо митологија

Средња Америка и Јужна Америка[уреди]

Митологија Астека


Литература[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]