Јован Зизјулас

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован (Зизјулас)
John Zizioulas.jpg
Датум рођења(1931-01-10)10. јануар 1931.(92 год.)
Место рођењаКатафигио Козански
Грчка

Јован Зизјулас (грч. Ιωάννης Ζηζιούλας; Катафигио Козански, 10. јануар 1931) титуларни је митрополит пергамски у Цариградској патријаршији. Један је од највећих православних теолога данашњице.

Биографија[уреди | уреди извор]

Митрополит пергамски Јован је рођен 10. јануара 1931. године. Студије је отпочео на Солунском универзитету док је богословско образовање стекао на Универзитету у Атини 1955. године. Своје студије је наставио на Харварду гдје је стекао звање магистра, а докторирао је у Атини 1965. године. Пуних 14 година је био професор теологије на универзитетима у Глазгову и Единбургу, а био је и независни професор на универзитетима у Женеви, Грегоријанског универзитета и Краљевског колеџа у Лондону.

Епископ[уреди | уреди извор]

У епископски чин је хиротонисан 22. јуна 1986. године. Митрополит је својом теолошком мишљу отворио могућности за поновни почетак екуменског дијалога који се по њему не своди само на третирање конкретних спорних питања већ започиње много дубље и тиме се дотиче и питања црквене ерминевтике. Увијек се изнова залагао за наставак дијалога са Римокатоличком црквом. Митрополит Јован је од 2006. копредсједник Мјешовите међународне комисије за дијалог Православне и Римокатоличке цркве. Уједно, представник је Цариградске патријаршије у Атини. Био је председник Атинске академије, чији је још увијек члан.[1]

Радови[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]