Џон Банјан

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Џон Бањан)
Џон Банјан
John Bunyan.jpg
Датум рођењакрштен (1628-11-30)30. новембар 1628.[1]
Место рођењаЕлстоу, Бедфорд,  Краљевство Енглеска
Датум смрти31. август 1688.(1688-08-31) (59 год.)
Место смртиЛондон,  Краљевство Енглеска
Најважнија дела

Потпис

Џон Банјан (енгл. John Bunyan; крштен 30. новембар 1628.[1]31. август 1688) био је енглески писац и баптистички[2] проповедник најбоље упамћен као аутор религиозних алегорија у делу Ходочасников пут. Поред дела „Ходочасников пут”, Банјан је написао скоро шездесет наслова, многи од њих су проширене проповеди.

Банјан је рођен у селу Елстоу, у близини Бедфорда. Са шеснаест година се придружио Парламентарној војсци током прве фазе енглеског грађанског рата. После три године у војсци, вратио се у Елстоу и преузео трговину лимарије, коју је наследио од свог оца. Он је постао заинтересован за религију после брака, присуствује првим службама у жупној црквама, а затим улази у Бедфорд Састанак, некомформистичку групу у Бедфорду, и постаје проповедник. Након обнове монархије, када је укинута слобода неконформистима, Бањан је ухапшен и провео наредних дванаест година у затвору, јер је одбио да одустану проповеда. Током овог периода је написао духовну аутобиографију, „Обилата мислот вође грешника”[3], и почео рад на својој најпознатијој књизи, „Ходочасников пут“, који је објављен неколико година након његовог пуштања на слободу[4].

Гроб Џона Банјанина.

Банјан је каснијих година, упркос још једном краћем затвореништву, је провео у релативном комфору као популарни аутора и проповедник, и пастор Бедфорд Састанка. Умро је у 59. годнини након разбољевања на путу ка Лондону и сахрањен је у Банхил Филдсу. „Ходочасников пут” је постао једна од најважнијих објављених књига на енглеском језику; 1.300 издања су штампана 1938. године, 250 година после смрти аутора[1].

Остао је упамћен у Цркви Енглеске са Лесер фестивалом 30. августа, а на литургијском календару Америчке епископалне цркве 29. августа. Неке друге цркве у Англиканске заједнице, као што је Англиканска црква Аустралије, прослевља га на дан његове смрти (31 август)[5].

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Brittain, Vera (1950). In the steps of John Bunyan: an excursion into Puritan England. London: Rich and Cowan. 
  2. ^ http://www.gutenberg.org/cache/epub/6049/pg6049.txt
  3. ^ Furlong, Monica (1975). Puritan's progress: a study of John Bunyan. London: Hodder & Stoughton. 
  4. ^ Keeble, Neil (2010), John Bunyan's literary life. In Anne Dunan-Page (ed.) The Cambridge Companion to Bunyan, Cambridge: Cambridge University Press, 13-25.
  5. ^ Forrest, J.F. and Greaves, R.L. (1982), John Bunyan: a reference guide. Boston: GK Hall & Co.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]