Војска новог обрасца

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Реконструкција опсаде замка Болингброк и припадника Војске новог обрасца

Војска новог обрасца (енгл. New Model Army) је основана 1645. од стране парламентараца у Енглеском грађанском рату, а расформирана 1660. после обнове монархије. Она се разликовала од других војски у низу грађанских ратова названих Ратови три краљевства по томе што јој је намена била поуздана служба на било ком месту у земљи (укључујући и у Шкотској и Ирској), уместо да буде везана за једну област или гарнизон. Њени војници су постали професионалци, а не повремене милиције. Како би се успоставио професионални официрски кадар, војним заповедницима је било забрањено да имају места било у Дому лордова или Дому комуна. То је требало да подстакне њихово одвајање од политичких или верских фракција међу парламентарцима.

Војска новог обрасца је прикупљена делом из реда ветерана који су већ имали дубоко укорењена пуританска религиозна уверења, а делом од регрута који су донели са собом многа укорењене ставове о религији или друштву. Стога су многи од њених обичних војника имали дисидентске или радикалне ставове јединствене међу енглеским војскама. Иако виши официри нису делили многе од политичких ставова својих војника, њихова независност од парламента довела је до спремности војске да допринесе обарања како Круне, тако и ауторитета парламента, и да се успостави краткотрајни Комонвелт Енглеска, који је обухватао период директне војне владавине. Коначно, генерали војске (нарочито Оливер Кромвел) су могли да се ослоне и на унутрашњу дисциплину војске, њену верску ревност и урођену подршку за "добри стари разлог" да одрже у суштини диктаторску власт.

Литература[уреди]

  • Falls, Cyril (1969) [1964]. Great Military Battles. London: Spring Books. 
  • Firth, C.H. (1898). „Royalist and Cromwellian Armies in Flanders, 1657-1662”. Transactions of the Royal Historical Society. стр. 67—119. 
  • Firth, C.H. (1972) [1902]. Cromwell's Army – A history of the English soldier during the civil wars, the Commonwealth and the Protectorate (1st изд.). London: Methuen & Co Ltd. 
  • O'Siochru, Michael (2008). God's Executioner – Oliver Cromwell and the Conquest of Ireland. London: Faber & Faber. 
  • Roberts, Keith (2005). Cromwell's War Machine. Pen and Sword Military. ISBN 978-1-84415-094-6. 
  • Rogers, Colonel H.C.B. (1968). Battles and Generals of the Civil Wars. Seeley Service & Company. 
  • Tucker, Spencer C. (2009). A Global Chronology of Conflict: From the Ancient World to the Modern Middle East (illustrated изд.). ABC-CLIO. стр. 634. ISBN 978-1-85109-672-5. 
  • Young, Peter; Holmes, Richard (2000). The English Civil War:A Military History of the Three Civil Wars, 1642–1651. Ware, Hertfordshire: Wordsworth Editions. ISBN 978-1-84022-222-7.