Џојстик

С Википедије, слободне енциклопедије
Делови џојстика:
1. Ручка 2. База
3. Окидач
4. Додатна дугмад
5. Autofire прекидач
6. Гас
7. Капица
8. Усисни пикови

Џојстик или играчка палица је рачунарски улазни уређај који се састоји од ручке којом се управља и која преноси свој угао нагнутости рачунару. Џојстици су углавном дводимензионални и подешени су тако да покретање ручке лево или десно сигнализира кретање по икс оси, а нагињање ручке напред (горе, од себе) или назад (доле, ка себи) сигнализира померање по ипсилон оси. Постоје и тродимензионални џојстици који окретањем ручке око своје осе шаљу сигнал за трећу осу.

Употреба[уреди | уреди извор]

Џојстици се углавном користе за контролу у рачунарским (видео) играма и углавном имају једно или више дугмади чије стање (притиснуто или не) рачунар може да прочита. Џојстици су били јако популарни током 1990-их година.

Осим као рачунарски додатак, џојстици се користе за контролисање и појединих машина као што су кранови, лифтови, додатни уређаји на камионима или инвалидска колица са самосталним погоном.

Аналогни и дигитални џојстици[уреди | уреди извор]

Постоје аналогни и дигитални џојстици. Аналогни џојстици преносе свој тачан угао нагнутости и углавном користе потенциометре. Дигитални џојстици дају само постојање или непостојање нагнутости у четири правца и њихове четири додатне комбинације (нпр. напред-десно) и углавном су се такви џојстици користили за видео-игре. Дигитални џојстици користе прекидаче уместо потенциометара.

Повратни сигнал[уреди | уреди извор]

Поједини џојстици имају и могућност повратног сигнала (feedback). У складу са сигналом рачунара џојстик може пружати отпор у кретању или може да вибрира.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]