Хебрејски језик

Из Википедије, слободне енциклопедије
хебрејски
עִבְרִית
Изговор /ˈhiːbruː/
Говори се у Израел
Број говорника
5,3 милиона (1998) (недостаје датум)
Хебрејско писмо
Званични статус
Службени језик у
Застава Израела Израел
Признати мањински језик у
Регулише Академија хебрејског језика
Језички кодови
ISO 639-1 he
ISO 639-2 heb
ISO 639-3 heb

Хебрејски језик, хибру или иврит је семитски језик афро-азијатске породице језика којим говори 5,3 милиона људи, углавном у Израелу, деловима палестинских територија, САД и у јеврејским заједницама широм света.

Корен потиче од класичног хебрејског језика, који је коришћен при писању Старог завета пре 3300 година. Јевреји су за њега користили израз לשון הקודש Lashon ha-Qodesh („Свети језик“), јер су њиме писане свете књиге.

Већина лингвиста се слаже да је класични јеврејски почео нестајати пошто је вавилонски краљ уништио Јерусалим 607. п. н. е. године (прво уништење Јерусалима), а наслеђивао га је мишнајски хебрејски и локалне верзије арамејског језика.

Сматра се да је око 200. године, када се јеврејско становништво Јудеје под римском владавином почело смањивати, хебрејски у потпуности ишчезао из свакодневног говора, али је остао у употреби као писани језик кроз векове. Њиме су писани не само верски, него и световни текстови као што су писма, пословни уговори, научни и филозофски списи, поезија итд.

Јеврејски је поновно ушао у свакодневни говор крајем 19. и почетком 20. века као модерни хебрејски језик, који је наследио средњовековни хебрејски. То је била последица настојања да се Јевреји прикажу као модерна нација, што није било лако постићи уз цели низ језика - арапски, јудезмо (ладино), јидиш, руски и други језици којима су се користиле различите јеврејске заједнице у свету.

Модерни хебрејски је године 1921. постао службени језик у британском мандату Палестине, а након тога и службени језик државе Израел. Јеврејско име за језик је עברית, иврит).

У Србији, почев од школске 2006/07, на наставно-научном одељењу у Панчеву Интернационалног универзитета у Новом Пазару постоје студије хебрејског језика и књижевности, а од 2008. године постоји и Институт за хебрејски језик и књижевност.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]