Пређи на садржај

Алкиној

С Википедије, слободне енциклопедије
Одисеј на Алкинојевом двору, слика Франћеска Хајца настала између 1813. и 1815. године.

Алкиној (грч. Αλκίνοος, лат. Aleinous ) је био митски краљ Феачана, син и наследник краља Науситоја, отац Наусикаје која је помогла бродоломнику Одисеју.[1]

Алкинојев лик је оживео тек после археолошких открића у деветнаестом веку, када се испоставило да Хомеров опис палате краља Алкиноја, одговара тачно палати коју су, 1884. године открили Шлиман и Дорпфелд у Тиринту:

Високи плафони и украшени зидовима, понегде прекривени и бронзаним деловима, и то са обе стране, од прага па све до краја зида нагоре...

Митологија[уреди | уреди извор]

Алкиној, краљ митских Феачана је примио краља итачког Одисеја, када је он након бродолома дошао до његовог острва. Алкиној је, не питајући га како се зове, ни ко је, приредио у његову част свечану гозбу и спортске игре.

Велики део Одисеје чини Одисејево препричавање његових пустоловина Алкиноју и гостима на забави, а када се, по Одисејевим речима и делима, уверио да пред собом има славног јунака из Тројанског рата, Алкиној је Одисеја обасуо богатим поклонима и даровао му брод којим је Одисеј отпловио кући, на Итаку.

Игре које је у част Одисеја Алкиној приредио било је такмичење у скоковима, трчању, бацању диска, боксовању и рвању, слично петобоју који је уведен тек на 18. олимпијским играма - 708. п. н. е..

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]