Америчка пита

Из Википедије, слободне енциклопедије
Америчка пита

Филмски постер
Филмски постер

Изворни наслов American Pie
Сценарио Адам Херц
Главне улоге Џејсон Бигс
Томас Ијан Николас
Алисон Ханиган
Година 1999.
Трајање 95 минута
Следећи Америчка пита 2
IMDb веза

Америчка пита (енгл. American Pie) или Мангупи оверавају матуру је тинејџерска комедија из 1999. Филм је редитељски деби браће Пола и Криса Вајца, док је сценарио написао Адам Херц. Америчка пита је постигла велики успех у биоскопима, после чега су наследила три наставка: Америчка пита 2 (2001), Америчка пита 3 - Америчко венчање (2003) и Америчка пита 4 - Поново на окупу (2012).

Радња филма прати петорицу младића који похађају школу Ист Грејт Фолс: Џима Левенстина (Џејсон Бигс), Криса Острајхера (Крис Клајн), Кевина Мајерса (Томас Ијан Николас), Стивена Стифлера (Шон Вилијам Скот) и Пола Финча (Еди Кеј Томас). Сви осим Стифлера праве опкладу да ће изгубити невиност пре матуре. Име филма потиче из истоимене народне песме и односи се се на једну на сцену у филму, у којем је главни лик ухваћен док мастурбира користећи питу након што је рекао да је осећај који трећа база пружа као „топла пита од јабука“. Сценариста Адам Херц је констатовао да се наслов такође односи на покушаје губљења невиности у средњој школи, што је „амерички колико и пита од јабука“.

Поред основног серијала, постоји и четири филма која су обљављена директно на DVD под насловом Америчка пита представља: Музички камп (2005), Гола миља (2006), Бета братство (2007) и Књига љубави.

Улоге[уреди]

Глумац Улога
Џејсон Бигс Џим Левенстин
Томас Ијан Николас Кевин Мајерс
Шон Вилијам Скот Стив Стифлер
Еди Кеј Томас Пол Финч
Алисон Ханиган Мишел Флаерти
Крис Клајн Крис Острајхер
Шенон Елизабет Нађа
Тара Рид Викторија Лејтам
Мина Сувари Хедер
Наташа Лион Џесика
Јуџин Ливај господин Левенстин
Моли Чик госпођа Левенстин
Крис Овен Чак „Шерминатор“ Шерман
Џенифер Кулиџ Џенин Стифлер
Џон Чо Џон
Џастин Ајсфелд Џастин

Спољашње везе[уреди]