Пита

Из Википедије, слободне енциклопедије
Food called 'Krompiruša'

Пита је јело направљено углавном од лиснатог теста. Пита је такође позната као арапски хлеб, либански хлеб, или сиријски хлеб.[1][2][3] Ово мекано, донекле лиснато пециво које се прави од пшеничног брашна води порекло са Блиског Истока,[3][4] највероватније Месопотамије око 2500 п. н. е.[5] Може се спремати на више начина и са разним укусима. Слатке су: пита од јабуке, пита од вићње, пита од брескве итд... Слане су: пита од сира (сирница), пита од кромпира (кромпируша), пита од зеља (зељаница), пита од меса (бурек), пита од гљива, као и многе друге.

Име и порекло[уреди]

Реч "пита" коју користимо изведена је од грчке речи pitta што значи комад, или комадање. Пита води порекло Турске (тур. börek) па због тога као и у Турској многи све врсте пите називају "бурек"

Бурек[уреди]

Бурек вероватно води порекло из старомесопотамијске кухиње, може се пронаћи у разним облицима и укусима, на Балканском подручју је најпопуларнији бурек са месом. Реч "берек" (тур. börek) обухвата широк појам у Турској. Означава слојевито јело од теста, али такође и за остала јела од теста.

Слатке и слане пите[уреди]

Познато је да постоје разне врсте пита, у традицији наших народа су комбиновани разни слани и слатки састојци, слане пите су:пита од сира (сирница), пита од кромпира (кромпируша), пита од зеља (зељаница), пита од меса (бурек), пита од гљива, итд... У слатке спадају: пита од јабуке, пита од вишње, пита од брескве, пита од малине и многе друге.

Референце[уреди]

  1. Wright, Clifford A. (2003). Little Foods of the Mediterranean: 500 Fabulous Recipes for Antipasti, Tapas, Hors D'Oeuvre, Meze, and More. стр. 61. 
  2. Serna-Saldivar, Sergio O. (2012). Cereal Grains: Laboratory Reference and Procedures Manual. стр. 215. 
  3. 3,0 3,1 Stewart, Jean E.; Tamaki, Junko Alice (1992). Composition of foods: baked products : raw, processed, prepared. 8. United States Department of Agriculture, Nutrition Monitoring Division. стр. 6. »Pita bread originated in the Middle East and is also known as Arabic, Syrian, and pocket bread.« 
  4. Elasmar, Michael G. (2014). The Impact of International Television: A Paradigm Shift. стр. 188. 
  5. Parsons School of Design (1973). Parsons Bread Book. стр. 25. »The history of pita bread dates back about five thousand years. Its origin is Mesopotamia.« 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]