Амерички богови

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ориг. насловAmerican Gods
АуторНил Гејмен
Језикенглески
Жанрроман
Издавање
Издавање2001.
Превод
ПреводилацДрашко Рогановић
Датум
издавања

2002.

Амерички богови” (енгл. American Gods) је четврти прозни роман Нила Гејмана, првобитно објављен 2001. године. Мешавина је американе, фантастике, као и разних врста старих и нових митологија, а све се врти око мистериозног и ћутљивог протагонисте Сенке.

Један од ликова у роману је и господин Нанси, који се јавља и у Гејмановом каснијем роману Анансијеви момци. Потоњи је заправо замишљен пре „Америчких богова“ и није у питању наставак, али би могли бити смештени у истом замишљеном свету. Мада се у оба романа појављује Ананси, бог-паук из афричких легенди што наговештава везу, карактеристично је за Гејмана да користи алузије како на радове других аутора тако и на механике и теме које је користио у сопственим књигама. Новела „Монарси Глена“ (Monarch of the Glen; из антологије „Легенде II“, касније скупљена у „Ломљивим стварима“, Fragile Things) наставља Сенкино путовање. Ова каснија антологија такође приказује и ликове господина Елиса и господина Смита, пара сумњивих ликова који се појављују и у Гејмановој краткој причи „Успомене и блага“ (Keepsakes and Treasures), што сугерише да је и ова прича део универзума Америчких богова.

28. фебруара 2008. године Гејман је у свом дневнику објавио да ће комплетан текст Америчких богова бити читав месец доступан на веб-сајту издавача.[1] Роман је адаптиран у истоимену серију (2017).

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gaiman, Neil (28. 2. 2008). „Kids! Free! Book!”. Neil Gaiman's Journal. Приступљено 29. 2. 2008.