Амиран Шаликашвили

С Википедије, слободне енциклопедије

Амиран Шаликашвили је грузијски пантомимичар и један од оснивача пантомиме у Грузији Совјетском Савезу, оснивач Грузијског државног пантомимичарског позоришта[1] и катедре за пантомиму при Позоришту Шота Руставели и Грузијском државном филмском универзитету.[2] Рођен је у граду Коканду (Узбечка Совјетска Република).

Године 1960, дипломирао је на Факултету културног образовања у Тбилисију, а 1964. на Државном институту театра, смер Драма.

На иницијативу Шаликашвилија, 1969. године је основан Студио пантомиме. Децембра исте године, изведено је прво дело, колекција кратких прича Сан и стварност. Ова изведба је доживела такав успех, да је проблем отварања Театра пантомиме у оквиру Грузијске филхармоније решен 1. јануара 1976, када се група издвојила из Филхармоније и основала Грузијско државно позориште пантомиме. Његов директор је Амиран Шаликашвили.[3]

Амиран је одговоран за настајање пантомиме као посебног жанра у Грузији. Он је основао удружење пантомимичара, које је свој први интернационални наступ имало 1979. године у Грчкој, где је извело Електру. Ова изведба је дочекана са толиким усхићењем, да је грчки писац Јанис Скафус забележио: 'Грузијска Електра је једна од највећих чуда која сам видео у свом животу.'[4]

Шаликашвили у раду са младим глумцима, преферира пантомимичне кратке приче. Добитник је Специјалне награде Светске организације пантомимичара за изузетан допринос уметности пантомиме, 2015. године.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „International Shalikashvili Mime Fest in Tbilisi”. Georgian Journal. Georgian Journal. Архивирано из оригинала 29. 05. 2016. г. Приступљено 27. 5. 2016. 
  2. ^ Bolkvadze, Eva. „Journalist”. Georgian Journal. Georgian Journal. Архивирано из оригинала 23. 03. 2017. г. Приступљено 17. 4. 2014. 
  3. ^ Bolkvadze, Eva. „Georgian pantomime legend”. Georgian journal (на језику: енглески). Приступљено 22. 3. 2018. 
  4. ^ Dzigua, Vazha. The Georgian pantomime theatre. Tbilisi, Georgia: The Georgian pantomime theatre. стр. 16—18. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Dzigua, Vazha. The Georgian pantomime theatre. Tbilisi, Georgia: The Georgian pantomime theatre. стр. 16—18.