Антонио Сера

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Антонио Сера
Antonio serra.png
Датум рођења16 век.
Место рођењаКозенца
Датум смрти17 век.
Место смртиНапуљ

Антонио Сера (итал. Antonio Serra) је био италијански економиста. Живео је током друге поливине 16. и прве половине 17. века. Рођен је у Косенци у Калабрији, која је тада припадала Напуљској краљевини. Био је доктор права.

Његово дело Кратска расправа о узроцима... довршено је 10. јула 1613, а писано је у затвору Викариа у Напуљу. Посвећено је грофу од Лемоса, напуљском подкраљу, чији је Сера био затвореник. У Серино доба, Напуљска краљевина је била под господством Шпаније.

Сера се у свом делу показује као критичар монетарног система и није присталица забране извоза новца по сваку цену. Он сматра да се прилив и одлив новца мора регулисати путем трговинског биланса а не мерама државне власти, које би ишле за законским снижавањем меничних течајева за номиналну вредност менице. Исто тако он одбацује различите монетарне мере које су се у његово време практиковале у готово целој Европи. У начелу је противан интервенцији државе у питањима новца. Са друге стране, Сера је присталица систематске државне интервенције ради подизања домаће индустрије и увођења бројних заната који би уклонили потребу увоза стране робе.

У његовој расправи налазимо основне елементе тзв. теорије трговинског биланса, коју је касније разрадио Томас Мун, а и поједине ставке платежног биланса.

Дела[уреди | уреди извор]

  • Кратка расправа о узроцима који могу изазвати обиље злата и сребра у краљевинама у којима нема рудника (Il breve trattato delle cause che possono far abbondare li regni d' oro e argento dove non sono miniere), 1613.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Економисти 17. и 18. стољећа, Култура, Загреб, 1952.