Арагац

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 40° 30′ 00" СГ Ш, 44° 12′ 00" ИГД

Арагац
Поглед на Арагац са истока
Поглед на Арагац са истока
Координате
Надморска висина 4.095[1] м
Државе Застава Јерменије Јерменија
Покрајине Арагацотн марз
Регије Кавказ
Тип стратовулкан
Старост касни Плеистоцен и Холоцен[1]

Арагац (јерм. Արագած; тур. Alagöz)[2] је велика угашена вулканска купа (стратовулкан) од андезита и дацита који се налази на северозападу Јерменије, 40 км северозападно од престонице Јеревана. Са висином од 4.095 метара највиши је врх Јерменије и четврти по величини врх на целом Кавказу. Протеже се у правцу исток - запад у дужини од 40 км, док је ширина у правцу север - југ око 35 км.

На његовим падинама се налази велика Бјураканска опсерваторија и средњовековна тврђава Амберд.

Највиши врхови су испресецани ледницима. Раније се сматрало да је планина настала у холоцену, али на основу новијих истраживања утврђено је да је вулкан нешто старији и да датира из периода средњег и позног плеистоцена. Са обзиром на чињеницу да нема доказа о ерупцијама у историјском периоду, Арагац се сматра угашеним вулканом.

Врхови[уреди]

Арагац јеп ланина облика конуса са пречником од око 200 км и састављен је од 4 планинска врха између којих се налази реликтни вулкански кратер дубине 350 м и ширине око 2,5 км. Највиши је северни врх (4.095 м), затим западни врх (4.007 м), источни (3.916 метара) и јужни врх (висине 3.879 метара).

Занимљивости[уреди]

  • На падинама Арагаца, на висини од 1.490 метара се налази једна од највећи некадашњих совјетских опсерваторија Бјураканска опсерваторија (име добила по оближњем селу Бјуракан).[3]
  • Тврђава Амберд је из VII века (са црквом из XI века) и веома је популарна међу туристима.

Галерија слика[уреди]

Поглед на врхове из кратера. Слева на десно су западни, северни, источни и јужни врх.

Видети[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]