Арсам

Из Википедије, слободне енциклопедије
Arsam
Место рођења Парсум
Датум смрти 520.п.н.e.
Место смрти Екбатан
Персијко царство
Династија Јустинијанова династија
Отац Аријарамно
Потомство Хистасп, Фарнак I
Краљ Парсума
Период 575. п. н. е.559. п. н. е.
Претходник Аријарамно
Наследник Кир Велики

Арсам (староперс. Аршāма[1][2]; „онај ко има снагу хероја“[3], грч. Ἀρσάμης, перс. ارشام‎[4]) је био краљ Парсумаша (Фарса; „Perсije“), односно једне од тадашње две персијске краљевине (друга је била Аншан) које су претходиле стварању Ахеменидског Персијског царства.

Породица[уреди]

Арсам је био син Аријарамна, и отац Хистаспа (сатрапа Партије) и Фарнака I. Према доступним историјским изворима, доживео је дубоку старост односно крунисање свог унука Дарија Великог, за време чије владавине је и умро. У сваком случају, претпоставља се да је реч о једном од најстаријих владара тога доба, јер је најверојатније умро у 90-им годинама свог живота.

Историјски извори[уреди]

Године 1945. у иранском граду Хамадану (покрај древне Екбатане) пронађене су две златне плочице на староперсијском језику које спомињу Арсама и његовог оца Аријарамна, али је поузданост тих историјских записа дискутабилна будући да они нису пронађени под контролисаним археолошким истраживањима[5]. Други историјски извор су Бехистунски натписи Дарија Великог који спомиње да му је претходило осам ахеменидских краљева, што укључује и Арсама.

Значај[уреди]

Након деценије ипо владавине, Арсам је своју круну предао другом краљу из ахеменидске династије, Киру Великом. Ово уједињење два персијских краљевства Парсумаша и Аншана означило је почетак стварању моћне Ахеменидског Персијског царства.

Популарна култура[уреди]

Према древном владару Арсаму назван је Хеви метал бенд „Arsames“[6] из Ирана, чији текстови најчешће говоре о древном царству; нпр. песмеCyrus The Great, The Gates of Persia и Immortal Identity.

Извори[уреди]

  1. Akbarzadeh (2006). стр. 56.
  2. Kent (2005). стр. 393.
  3. Shahbazi (1987)
  4. Kent (2005). стр. 392.
  5. M. Brosius: Persian Empire From Cyrus I to Artaxerxes I, 2005.
  6. Arsames.net

Литература[уреди]

  • D. Akbarzadeh, A. Yahyanezhad: „Бехистунски натписи“ (staropersijski tekstovi); Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati, 2006, персијски језик
  • Kent, Ronald Grubb (2005). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (на језику: Persian). стр. 393. ISBN 964-421-045-X. 

Спољашње везе[уреди]