Аутомат Овен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Owen
CompletedOwenGun1942.png
Аутомат Овен
Врста Аутомат
Порекло Аустралија Аустралија
Употреба
Употреба у Аустралија и савезници
Бојно деловање Други светски рат
Производња
Произвођач Lysaght’s Works
Произведено 45.000 комада
Варијанте
Спецификације
Тежина 4.21 kg
Дужина 806 mm
Дужина цијеви 247 mm
Калибар 9x19 mm
Врста операције
Начин дејства јединачно, рафално
Брзина паљбе до 600 мет/мин
Брзина зрна 420 m/s
Макс. еф. домет 150 m
Одвојиви магацин 33 ком.
Нишан механички

Овен (енгл. Owen Machine Carbine) је аустралијски аутомат калибра 9x19mm који је 1939. конструисао Евелин Ево Овен. Овен је током Другог светског рата био једини потпуно аустралијски аутомат. Био је у служби Војске Аустралије од 1943. све до средине 1960-их.[1]

Развој[уреди]

Прототип у калибру .22 је представљен 24. јуна 1939. године. Аутомат није био прихваћен у аустралијском војном врху, јер тада нису довољно препознали квалитет аутоматског ватреног оружја. Почетком рата Овен је напустио конструирање оружја и ступио у војску. Двије године након тога, Винсент Вардел,у својој приватној кући је осмислио прототип аутомата. Војни кругови и даље су гледали на аутомат с негативне стране али је Влада подржала пројекат.

Избор калибра није још увијек био одређен. Због велике употребе муниције калибра .45 је одлучено да се она искористи за аутомат Овен. За потребе испитивања, Овен је израђен у три калибра, и то: 9x19mm, .38 и .45. Као референтни модели оружја узети су Стен и Томпсон У склопу тестирања, сва оружја су била прекривена блатом и пијеском, с циљем да се што више симулирају услови стварног ратног окружења. Једини аутомат који при овом тесту није имао застоје био Овен, али опет није било прецизирано који ће калибар муниције аутомат користити, након чега је Влада одлучила да то буде 9x19mm.

Производња Овена је поверена предузећу Lysagt из Порт Кембела. Између марта 1942. и фебруара 1943. произведено је 28. 000 аутомата. Касније се испоставило да је прва серија била погрешног типа, те се 10 000 аутомата није могло опремити борбеним комплетом.

Иако тежи од Стена, Овен је убрзо постао омиљено оружје захваљујући својој поузданости. Успјех аутомата је био доказан тиме што се показао изузетно поуздано при употреби у џунглама Пацифика и југоисточне Азије. Аутомат је био виђен у Кореји и у Вијетнаму. У аустралијској војсци се задржао до шездесетих година 20. стољећа када га је замијенио аутомат Ф1.

Корисници[уреди]

Аустралијски војници са Овеном.

Референце[уреди]

  1. ^ „Аутомат Овен” (на језику: (на језику: енглески)). take-off. Приступљено 17. 8. 2012. 

Литература[уреди]