Афричка љубичица

С Википедије, слободне енциклопедије

Афричка љубичица
Saintpaulia 'Pink Amiss' 02.jpg
Saintpaulia ionantha
Научна класификација
Царство:
(нерангирано):
(нерангирано):
(нерангирано):
Ред:
Породица:
Род:
Saintpaulia

Врсте
Saintpaulia цветови
Saintpaulia rupicola = S. ionantha ssp. rupicola

Афричка љубичица (Saintpaulia ionantha) род је са 6–20 врста зељастих вишегодишњих цветајућих биљки из фамилије Gesneriaceae. Сматра се прародитељем за више од 1000 варијатета. Њихово природно станиште је Танзанија и суседна југоисточна област Кеније у источној тропској Африци. Афричка љубичица се типично гаји као кућна биљка.

Опис биљке[уреди | уреди извор]

Ова биљка нема стабло.

Листови[уреди | уреди извор]

Листови полазе директно из земље, округласти су, длакави и сочни. Обод листа је мало назубљен. Лист се лако ломи. Боја му је тамнозелена са лица, а са наличја ружичаста. Листови образују розету.

Цвасти[уреди | уреди извор]

Из средине розете излазе цветне дршке дужине од 7-12 cm. Цвасти су састављене од 5-6 цветова, скупљених у метлицу. Боја, као и форма цвета, је различита. Цвет је најчешће бео, ружичаст, плав, розе итд. Цвет може бити прост и пун. Цвета преко целе године, што је чини изузетном саксијском врстом.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Најчешћи облик размножавања је лисним резницама, мада се често размножава и деобом розете.[1]

Размножавање лисним резницама[уреди | уреди извор]

Листом се размножава тако што се лист, заједно са петељком дужине 1,5-2 cm, забада у песак, односно у смешу тресата и песка, на дубину од 1,5 cm. Резнице се не излажу директној Сунчевој светлости, али им треба обезбедити довољно светла, повећану релативну влажност ваздуха и умерену влажност супстрата. Резнице се оживљавају за око месец дана. Младе биљке се пажљиво саде у саксије, у супстрат који чине лисњача, тресет и песак, у односу 4:1:1, и чувају у умерено топлим просторијама. У почетку их треба редовно заливати и заклањати од директне Сунчеве светлости.

Размножавање деобом розете[уреди | уреди извор]

Размножавање афричке љубичице дељењем розете мање се примењује, зато што се овим начином добија мањи број нових биљака.

Гајење и примена[уреди | уреди извор]

Заливају се одстојалом водом, при чему треба водити рачуна да се не квасе листови. Квашење листова, као и држање на директној Сунчевој светлости доводи до стварања мрља на листовима, збаг чега биљка губи од естетске вредности. Saintpaulia захтева светле просторије са температуром 18-25°c, која је и оптимална за ову врсту. С обзиром да цвета током целе године најчешћи је украс прозора и драги поклон нашим дамама.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Thomas, Paul A. „Growing African Violets”. CAES Publications. Приступљено 11. 8. 2013. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Цвећарство за 3 и 4 разред шумарске школе Зорка Дренић

Спољашње везе[уреди | уреди извор]