Афрички слон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Афрички слон
Elephant near ndutu.jpg
Афрички слон
Научна класификација
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Mammalia
Ред: Proboscidea
Породица: Elephantidae
Род: Loxodonta
Биномијална номенклатура
Loxodonta africana
(Blumenbach, 1797)
African Elephant distribution map with labels.svg
Ареал распрострањења афричких врста слонова

Афрички слон (лат. Loxodonta africana) је највећи копнени сисар на свету и највећи у роду Loxodonta којем још припада и афрички шумски слон. Раније су ове две врсте биле класификоване као једна.

Опис[уреди]

Афрички слон је огромна животиња. Дужина тела се обично креће од 6 до 7.3 метара, а високи су од 3 до 3.5 метара до рамена. Теже између 7.000 и 10.000 килограма. Године 1955. у Анголи је убијен досада највећи измерен слон - био је то мужјак тежак преко 12 тона и висок 4.2 m. Његово тело је изложено у Природњачком националном музеју у Вашингтону.

Слонове карактерише велика глава на којој се налазе два велика уха која покривају рамена и одају сувишну топлоту; дугачка и мишићава сурла; упадљиве беле кљове које поседују оба пола и кратак врат. Имају ваљкасто, гломазно тело које почива на четири дугим и тешким ногама и на чијем крају се налази релативно кратак реп са црним длакама.

Кљове за годину дана порасту између 15-18 cm. Сурла коју сачињава више од сто мишића тежи око 150 kg, настала је спајањем горње усне и носа и еволуирала у невероватно покретан и осетљив орган мириса и додира и врло корисно оруђе.

Животиња је заштићена тешким али савитљивим слојем сиво-браон коже. Задње ноге имају три прста који формирају копито, док број на предњим ногама варира између четири и пет.

Исхрана[уреди]

Афрички слонови су биљоједи. Исхрана је условљена стаништем у ком живе; слонови који живе у шумама, полупустињама и саванама се хране различитим односом биљака, лишћа и дрвећа. Слонови који живе у околини језера Кариба су регистровани како се хране подводном вегетацијом.

Извори[уреди]

  1. African Elephant Specialist Group (2004). Loxodonta africana. 2006 IUCN црвена листа угрожених врста. IUCN 2006. Добављено: 11 May 2006. Database entry includes a range map and a lengthy justification of why this species is vulnerable

Спољашње везе[уреди]