Ахемен

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ахемен
Датум рођења 8. век п. н. е.
Место рођења Иран
Датум смрти 7. век п. н. е.
Место смрти Иран
Династија Ахемениди
Потомство Теисп
Претходник -
Наследник Теисп

Ахемен (стперс. HAXAMANAISHA, грчки: Αχαιμενης) је био предак и оснивач династије Ахеменида, који је владао Персијом од 705. п. н. е. до 675. п. н. е.. Персијски краљевски натписи као што је Бехистунски натпис наводе да је Ахемен живео пет генерација пре Дарија Великог , односно, око 700. п. н. е.. Иако га натписи описују као „шаха“, вође Персијанаца су у то доба у ствари били племенски поглавице.

Разлози због којих се сумња у постојање Ахемена се првенствено тичу чињенице да о њему није било савремених записа, као и томе да је Дарије Велики преузео персијско престо 525. п. н. е. убивши Смердиса, сина Кира Великог, а своју узурпацију оправдао тиме да потиче од Ахемена.

У сваком случају, од Дарија Великог се Ахемен у Персији славио као оснивач династије, а самим тиме и царства.

Асирски записи из доба краља Сенахериба из 691. п. н. е. спомињу како је у граду Халулеу једва одбио напад Парсуамаша и Анзана, заједно са Медијцима и другима. Ти записи спомињу Ахемена као једног од војних заповедника који је водио Персијанце и независне трупе из Аншана у неодлученој бици код Халулеа.

Персијски и грчки извори наводе како га је наследио син Теисп.

Литература[уреди]

  • Akbarzadeh, D.; A. Yahyanezhad (in Persian). The Behistun Inscriptions (Old Persian Texts). Khaneye-Farhikhtagan-e Honarhaye Sonati. 2006. ISBN 978-964-8499-05-6. стр. 56.
  • Kent, Ronald Grubb (2005). Old Persian: Grammar, Text, Glossary (на језику: Persian). стр. 394. ISBN 978-964-421-045-7.