Барбуда

Из Википедије, слободне енциклопедије
Барбуда
Caribbean - Barbuda.PNG
Барбуда у Карибипском мору
Географија
Површина 160.56 km2
Висина 38 m
Највиши врх Хајландерс
Администрација
Највећи град Кодрингтон
Демографија
Становништво 1.638 становника
Густина ст. Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „�“, стан./km2

Барбуда (енгл. Barbuda) је острво у источном делу Кариба, и чини део државе Антигва и Барбуда. Има популацију од 1.638 (по попису из 2011), од којих већина живи у граду Кодрингтон.

Положај[уреди]

Барбуда се налази северно од острва Антигва, у средини Острва заветрине. На југу су острва Монсерат и Гваделуп, на западу и северозападу су Невис, Свети Китс, Сент Бартелеми и Свети Мартин.

Географија[уреди]

Укупна површина острва је 160,56 км ². Главни и највећи град је Кодрингтон, са становништвом од око 1000 људи. Острво је углавном од корала и кречњака. Највиша тачка је само 38м надморске висине. Клима је тропска приморска, што значи да нема великих сезонских варијација температуре.

Историја[уреди]

Први древни становници острва били су Сибонеји 2400 година п. н. е., али са доласком Кристофера Колумба 1493. године, острво су населили Араваки и Карипски Индијанци. Прва насеља Европљана била су шпанска и француска, али тек доласком Енглеза 1666. острво је постало колонија.

Од 1685. године Барбуда је закупу браће Кодрингтон, који основају истоимени град. Породица се бавила пољопривредом, али и превезом робова који су служили за рад за њиховим пољима. Забележено је више побуна робова, да би тек 1834. били сви ослобођени.

Занимљивости и туризам[уреди]

Барбуда је дом за птице фрегати којих највише има у Кодрингтонској лагуни.

Клима и географија Барбуде је врло погодна за туризам. Многи туристи су привучени плажама острва. Активности обухватају пливање, роњење, пецање, планинарење, посматрање птица, и голф. Острво посједује неколико туристичких насеља.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]