Бели швајцарски овчар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Бели швајцарски овчар
20180320 White Shepherd 2.jpg
Бели швајцарски овчар, 1 годину стар
Други називиWhite Swiss Shepherd Dog
ПореклоШвајцарска
Особине
Тежина Мужјак 30—40 kg (66—88 lb)
Женка 25—35 kg (55—77 lb)
Висина Мужјак 60—66 cm (24—26 in)
Женка 55—61 cm (22—24 in)
Длака Густа средње дужине; варира од кратке до полудуге
Боја Бела
Величина окода 8
Животни век 12 година
Класификација / стандарди
ФЦИ Група 1 пастирски пси, Секција 1 овчарски пас #347 стандард
АНКЦ Група 5 (радни пси) стандард
КЦ (УК) Пасторални
НЗКЦ Радни стандард
Домаћи пас (Canis lupus familiaris)

Бели швајцарски овчар (енглески: White Swiss Shepherd, немачки: Weisser Schweizer Schäferhund, италијански: Pastore Svizzero Bianco) је пасма пса из Швајцарске. Она је истог порекла као Бели овчар и Немачки овчар, а ФЦИ је препозната као посебна пасмина.

Историја[уреди]

Женски Бели швајцарски овчар

Први немачки овчар којег је Друштво немачких овчара регистровало (Вереин фур деутсцхе Сцхаферхунде) био је Хоранд Вон Графратх. Ни он, ни сви његови документирани потомци нису били бели, иако је његова великана са мајчине стране била бела.[1]

Приликом стварања пасмине немачког овчара прихваћене су све боје. У првим деценијама 20. века у Европи су почели да се искључују бели узорци.

Први клуб Бели овчар основан је током 1970-их у Америци. У међувремену, пасмина се поново појавила у Европи, испрва у Швајцарској, затим су стигле Данска и Немачка. Полако су европска кинолошка друштва почела да отварају студенице Белом пастиру.

Пас белог облога Лобо, рођен у Сједињеним Америчким Државама 1966, регистрован је у Швајцарској. Пасмина Бергер Бланц (енглески: Вхите Схепхерд) призната је у Швајцарској 1991. године и Холандији 1992. године. Призната је и у Чешкој, Аустрији и Данској.

ФЦИ је службено призната пасмина 2011. КЦ је пасму и службено признала 2017. године.[2]

Темперамент[уреди]

Бели швајцарски овчар

Већина паса Бели швајцарски овчар су нежни, врло интелигентни и лако се уче. Лојални су својој породици и могу бити опрезни према странцима, али нису склони показивању стидљивог или плашљивог понашања. Бели швајцарски овчар погодан је за различите услуге човеку од потраге и спашавања до медицинске приправности до терапије. Такође су структурирани и имају темпераменте за успех у перформансама као што су послушност, митинг, спретност, извлачење мамаца, лов на шталу (штаккање), спортови у заштити, роњење на доку, летећи лопту, тартуфари и остали тренинзи оријентисани по мирису / праћењу. Они су природни сточари, могу их возити и веома су погодни за псе око фарме.

Лик Бели швајцарски овчар је нежнији од оног из радних линија немачког овчара, али су и даље врло заштитнички настројени према својим људима и чопорима паса.

Активности[уреди]

Бели швајцарски овчар може се такмичити у испитивањима агилности паса, послушности, шоубизнису, флибалу, фризбију, праћењу и сточарству. Пастирски инстинкти и тренирање се могу мерити неконкурентним тестима за пашњаке. Бели швајцарски овчар, који показује основне пастирске инстинкте, може се обучити да се такмичи у покусима са стадима.[3]

Информације[уреди]

Животни век: 12 година

Место порекла: Швајцарска

Боја: Бела

Тежина: женка: 25 kg до 35 kg, мужјак: 30 kg до 40 kg

Висина: женка: 55 cm до 61 cm, мужјак: 60 cm до 66 cm

Темперамент: Резервисан, Живахан, Пажљив

Галерија[уреди]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „Horand von Grafrath (Hektor Linksrhein)”. www.pedigreedatabase.com. Приступљено 2. 11. 2017. 
  2. ^ „New Breed – White Swiss Shepherd Dog • The Kennel Club”. www.thekennelclub.org.uk (на језику: енглески). Приступљено 20. 7. 2017. 
  3. ^ Hartnagle-Taylor, Jeanne Joy; Taylor, Ty (2010). Stockdog Savvy. Alpine Publications. ISBN 978-1-57779-106-5. 

Спољашње везе[уреди]